Гласувайте за Nasekomo - българският финалист в конкурса Chivas Venture


Гласувайте за Nasekomo - българският финалист в конкурса Chivas Venture
Снимка: Chivas Venture

5073

Вече са известни финалистите в четвъртото издание на глобалния конкурс за социално предприемачество Chivas Venture. Това са 27 стартиращи компании с кауза, които притежават потенциал да внесат положителна промяна в средата около нас. Те ще се борят за част от наградния фонд от 1 милион щ. долара на големия финал на Chivas Venture на 24 май 2018 година, които ще се проведе в рамките на технологичната конференция TNW Conference.

Сред финалистите в глобалния конкурс са и българските социални предприемачи Nasekomo, които развиват проект за производство на протеини от органични отпадъци. В този етап на конкурса те ще се състезават за награда от 200 хил. щ. долара.

Сумата ще бъдат разпределена чрез триседмично онлайн гласуване (4 – 25 април 2018), в което публиката ще определи коя компания да получи финансиране. От днес всеки, който иска да подкрепи българските предприемачи от Nasekomo, може да даде своя глас на официалната страница на състезанието - www.chivas.com/en/the-venture/finalists.

За четирите години от съществуването на Chivas Venture над 8 000 стартиращи фирми от шест континента са кандидатствали за участие. Всяка от тях има амбицията да използва силата на предприемачеството, за да превърне света в по-добро място за живеене, каквато е и целта на конкурса. Идеите на тазгодишните кандидати също не спират да вдъхновяват и впечатляват, предоставяйки решение за широк спектър от глобални социални, екологични и здравни проблеми.

Екипът на Nasekomo, които с финалистите от останалите 26 страни, участват и в едноседмична бизнес акселераторска програма в Оксфорд, са първата компания в Източна Европа, която разработва технология за разграждане на органични отпадъци чрез ларвите на черната муха Black Soldier Fly. Получените протеини могат да бъдат използвани за високопротеинова храна в животновъдството (захранка на риби и добитък). Проектът, които е базиран на кръговата икономика, едновременно решава два проблема, заплашващи бъдещето на човечеството – увеличаващата се необходимост от протеини и все по-големите количества хранителни отпадъци.

Ако българската компания спечели конкурса, финансирането ще бъде използвано за автоматизиране на процесите в компанията, чрез използване на модерни технологии и изкуствен интелект. Nasekomo планират да инвестират в създаването на ферми, които могат да бъдат построени по целия свят, за да помогнат да се намали количеството органичен отпадък, замърсяването на въздуха и загубата на природни ресурси и в същото време да отговарят на нарастващите глобални нужди за животински протеин.

Тази година Chivas Venture изправя финалистите пред сериозното предизвикателство – да представят проектите си пред международна публика от инвеститори, предприемачи и запалени любители на технологиите. Кои проекти ще вземат останалата част от наградния фонд ще разберем на финала на конкурса в Амстердам на 24 май. 27-те финалисти ще бъдат сведени до едва пет, като всеки от тях ще има само няколко минути, за да впечатли журито със своите новаторски идеи и визия за бъдещето.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички