Главният дизайнер на Apple Джони Айв напуска компанията след близо 30 г. в нея


Главният дизайнер на Apple Джони Айв напуска компанията след близо 30 г. в нея
Снимка: Getty Images/Guliver

4830

Джони Айв е легенда в Apple. Преди години самият Стив Джобс казва, че той е вторият най-влиятелен човек в компанията след него. Сега обаче на ерата на Айв идва край.

Главният директор по дизайна обяви, че напуска компанията, за да основе собствена фирма - LoveFrom, предаде Business Insider.

Айв започва работа в Apple през 1992 г. и през годините прави дизайна на най-известните продукти на компанията - на компютъра iMac, плейъра iPod, часовника Apple Watch, лаптопа MacBook Air, както и, разбира се, смартфона iPhone. Той изиграва решаваща роля за изправянето на Apple на крака през 90-те години, когато компанията е на ръба на фалита.

В последните години обаче дизайнерът е бил по-малко ангажиран с ежедневната работа в техгиганта. Напускането на Айв е изглеждало неизбежно, тъй като компанията преминава от продажбата на устройства към фокус върху продажбата на услуги, казва един от близките до дизайнера хора пред The Wall Street Journal. „Това вече не е продуктова и дизайнерска компания“, пояснява той.

Въпреки че продажбите на 'умните" часовниците нараснаха през последните години, Apple няма друг сериозен хардуерен хит от iPad-а през 2010 г. Намаленото присъствие на Айв също е допринесло за поредица от скорошни напускания на членове на екипа, като само през последната година са напуснали четирима водещи дизайнери.

След пускането на Apple Watch на пазара Айв прекарва около две години в работа по новата главна централа на Apple, изградена в знак на почит към Джобс, който почина през 2011 г. Айв се върна да ръководи проектантския екип в края на 2017 г. Все още не е напълно ясно какво ще бъде бъдещето на този екип оттук насетне.

На снимката: Джони Айв (вляво) и изпълнителният директор на Apple Тим Кук

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички