Глоба в размер на цели 1 млрд. евро е надвиснала над Google


Глоба в размер на цели 1 млрд. евро е надвиснала над Google
Снимка: iStock/Guliver

1806

Европейската комисия може утре или в сряда да наложи на американската интернет и софтуерна корпорация Google глоба в размер от над 1 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услуги за търсене, съобщи The Wall Street Journal.

Глобата ще бъде наложена на холдинга Alphabet, в който влиза и Google. Антимонополният регулатор на ЕС ще изиска корпорацията да промени условията си за правене на бизнес, за да отговори на стандартите на ЕС.

Ако глобата стане факт, ще бъде надхвърлена финансовата санкция от 1,06 млрд. евро, наложена през 2009 на американския производител на чипове Intel.

Решението идва година след като еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер шокира света и разгневи администрацията на президента на САЩ Барак Обама със разпореждане Apple да погаси със задна дата 13 млрд. евро данъци на Ирландия.

Основните претенции на ЕК се свеждат до това, че Google манипулира резултатите от търсене на определени стоки и услуги в интернет, така че нейните търговски партньори и клиенти да се появяват на първите позиции при излизането на резултати от търсенето.

Брюксел обвинява Google, че дава приоритет на своите он лайн услуги за пазаруване в ущърб на други услуги за сравняване на цените.

Отбелязва се също, че Google помага за увеличаване на трафика на информационни интернет ресурси, които са партньори или клиенти на компанията, и повишава броя на споменаванията им в резултатите от търсене в интернет.

ЕК разследва Google от 7 години по жалби на Microsoft и Trip Advisor. През 2015 корпорацията беше обвинена, че дава приоритет на собствените си онлайн услуги за търсене; през 2016 ЕК обвини Google в злоупотреба в господстващо положение на пазара на приложения за мобилни устройства, работещи с разработената от Google операционна система Android.

Освен това, Вестагер заяви, че ЕК е повдигнала ново обвинение срещу корпорацията за политиката й на поставяне на флаш реклами в интерент. Посочва се, че Google дава на своите клиенти минимални количества от своите реклами и блокира с технически средства достъпа до реклама на конкурентите при търсене в интернет.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички