Глобиха "Теленор" с 5 млн. лв., заблуждавал за скоростта на 4G мрежата


Глобиха "Теленор" с 5 млн. лв., заблуждавал за скоростта на 4G мрежата
Снимка: iStock/Guliver

5390

Глоба от 5 241 930 лева (5,2 млн. лева) наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на телекомуникационния оператор „Теленор“. Глобата представлява 1% от нетните приходи на „Теленор България“ ЕАД за финансовата 2015 година.

Санкцията се налага, тъй като според КЗК „Теленор“ в продължение на около 10 месеца – от 26 ноември, 2015 година досега, е заблуждавала потребителите относно скоростта на 4G LTE мрежата си. Решението за санкцията стана факт след жалба на „Макс Телеком“, като нарушението е по чл. 31 от Закона за защита на конкуренцията – т.е. забрана да се заблуждават потребителите относно предлагани стоки и услуги.

Според официалното съобщение на КЗК по случая „възможността за заблуда на настоящите и потенциални клиенти на „Теленор България“ ЕАД относно скоростта на пренос на данни чрез 4G LTE мрежата е напълно реална. Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоуд, след възникване на нормативното задължение за публикуването й се оказва само около 6.5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на Теленор.“

Също така, на интернет-страницата на Теленор изрично е посочено, че "максимално достижимата скорост на 4G мрежата на Теленор ще бъде 75 Мbps". След 30 април обаче на официалната страница на „Теленор“ обаче е посочено, че ъплоудът на данни за 4G мрежата е 38 Mbps. Според КЗК това е първата официална информация за скоростта, която е публикувана след представяне на възможностите на 4G мрежата на специална пресконференция в края на 2015 година.

Expert.bg поърси "Теленор" за коментар относно решението на КЗК и ще публикува официалната позиция на телекома в момента, в който тя бъде оповестена.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички