Големи авиокомпании, базирани на Острова, ще трябва да се прехвърлят в ЕС, ако не искат да загубят маршрути


Големи авиокомпании, базирани на Острова, ще трябва да се прехвърлят в ЕС, ако не искат да загубят маршрути
Снимка: iStock/Guliver

3523

Големи авиокомпании, сред които easyJet, Ryanair и British Airways, ще трябва да преместят централите си от Великобритания в ЕС след Brexit, ако искат да продължат да летят в континентална Европа, съобщава The Guardian.

Директорите на компаниите са били предупредени от висши лица в ЕС, че трябва да имат база на територията на съюза, ако все още искат да оперират вътрешни линии в него. По всяка вероятност фирмите ще се съобразят с изискването, което ще доведе до сериозни икономически загуби за Великобритания. 

Твърдият тон на ЕС обаче може и да провокира Лондон да отговори с мерки срещу европейски авиолинии, които да затруднят работата им на Острова, пише The Guardian.

За фирми като easyJet и Ryanair европейските маршрути представляват основна част от бизнес модела им. Някои вече са започнали да търсят подходящи централи на континента и се опитват да базират притежанието на дялове и акции в ЕС. Други все още се надяват, че отношенията Брюксел-Лондон ще запазят известна гъвкавост.

В последните две седмици официални лица от ЕС са се срещанали с представители на easyJet, British Airways, Ryanair, Air France-KLM, Finnair, Lufthansa и SAS. Според изданието в ЕС смятат, че авиоиндустията все още не е съвсем наясно колко големи последици ще има Brexit върху нея.

Според Томас вас дер Уингард, юрист и експерт по дела, свързани с въздушния транспорт, последиците от преструктурирането на самолетните компании ще бъдат тежки за Великобритания. "Силно вероятно е да има много съкращения на служители на Острова", смята той.

Говорител на easyJet коментира: "Подобно на други авиокомпании, ние работим и с Великобритания, и с ЕС по много въпроси, включително влиянието на Brexit върху авиацията. Няма да коментираме срещата от миналата седмица. Но нашата компания ще се адаптира."

Негов колега от Ryanair пък казва: "Изглежда, че се върви към "твърд" Brexit, но все още има много несигурност какво точно означава това. Тази несигурност ще продължи да бъде предизвикателство за нас през финансовата 2017/2018 г."

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички