Големите горивни инсталации предлагат срокът за дерогация да се удължи


Големите горивни инсталации предлагат срокът за дерогация да се удължи
Снимка: БГНЕС

3939

Срокът от шест месеца за подаване на заявления за дерогация от операторите на големи горивни инсталации в България е недостатъчен и те предлагат той да бъде удължен до една година. Това е записано в доклад на министъра на енергетиката Теменужка Петкова до Народното събрание относно предприетите от правителството мерки, във връзка с приетия референтен документ за големите горивни инсталации, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По време на проведено разискване в края на месец юни парламентът задължи министърът на енергетиката в срок до 31.10.2017 г. да внесе доклада.

На 28.04.2017 г. Европейската комисия прие Заключения за най-добри налични техники за ГГИ, съгласно Директива 2010/75/ЕС относно емисиите от промишлеността. Референтният документ влезе в изпълнение от 17.08.2017 г. - датата на обнародването му в Официалния вестник на Европейския съюз за новите производствени мощности, а след четири години за работещите инсталации. Приетият документ въвежда нови, по-строги стойности на емисионни нива за серен диоксид, азотни оксиди, живак и др., които се отделят от инсталациите, изгарящи въглища. Освен предприятията, разположени в Източномаришкия комплекс, на територията на страната ще бъдат засегнати и други работещи енергийни предприятия, в т.ч. заводски централи и топлофикационни дружества с инсталирани пречиствателни съоръжения, които освен производството на електроенергия, снабдяват с топлинна енергия. Централите у нас имат възможност да кандидатстват за получаване на така наречената дерогация от директивата, която ще им позволи да спазват досега разрешените норми за по-дълъг период по време. Изключението може да бъде приложено, когато направената оценка за конкретната инсталация покаже, че постигането на новите емисионни нива би довело до разходи, които са несъразмерно по-високи в сравнение с ползите за околната среда.

Съгласно законовите разпоредби срокът за подаване на заявления за промяна на комплексните разрешителни за работа на големите горивни инсталации в Изпълнителната агенция по околна среда при Министерството на околната среда и водите е шест месеца, считано от датата на обнародване на референтния документ в официалния вестник на ЕК. Една от причините за искане удължаване на срока е включването за първи път на измерване на норми на живак в атмосферата, което изисква продължителни изследвания от лицензирани лаборатории. Втората причина е недостатъчното време за подготовка на оценките за разходите, спрямо ползите за околната среда. Удължаването на срока с шест месеца - до 16.08.2018 г. вкл., е необходима предпоставка за изготвянето на по-пълна и прецизна документация от страна на операторите на ГГИ. Централите, които могат да кандидатстват за получаване на дерогация са девет - ТЕЦ „Марица изток 2" ЕАД, ТЕЦ „Ей и Ес-ЗС Марица Изток I" ЕООД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3" АД, ТЕЦ „Брикел" ЕАД, ТЕЦ „Марица 3" АД, ТЕЦ „Бобов дол" ЕАД, „Топлофикация Перник" ЕАД, „Топлофикация Сливен" ЕАД и „Топлофикация Русе" ЕАД. Дружествата от Източно-Маришкия басейн са подали искане до МОСВ за увеличаване на срока за предоставяне на искане за дерогация от 6 на 12 месеца.

В доклада на министър Петкова до народните представители са описани всички предприети до момента действия във връзка с политиката на правителството за защита на топлоелектрическите централи у нас. Припомняме, че в края на месец юли в МЕ бе създадено координационно звено, което да подпомага операторите на големи горивни инсталации при кандидатстването за дерогация. Звеното е провело редица срещи с всички заинтересовани страни като в резултат се постига съвместен подход за решаване на казуса. Изисква се текуща информация от всяка централа за предприети действия за получаване на дерогация.

Големите горивни инсталации са от съществено значение за енергийна сигурност на страната и Министерството на енергетиката ще работи за постигането на дерогация за топлоелектрическите централи, съвместно с ресорните институции, парламентарно представени партии, български евродепутати, синдикални и работодателски организации.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички