Google обвини Uber в кражба на технология


Google обвини Uber в кражба на технология
Снимка: Getty Images/Guliver

2644

Компанията Waymo (бивша Google Car), част от Alphabet, подаде жалба срещу Uber.

Waymo е част от американския интернет гигант, насочена към развитие на технологията на самоуправляващите се автомобили. Жалбата засяга дъщерната на Uber компания Otto за самоуправляващи се камиони. Обвиненията са за кражба на някои от технологиите на Waymo.

Според цитирания от AFP документ ” Otto и Uber са взели интелектуална собственост от Waymo, за да си спестят риска, времето и разходите, свързани с независимото развитие на собствените им технологии”. Жалбата е подадена в съд в Сан Франциско.

"В крайна сметка, тази пресметната кражба носи над половин милиард долара на служителите на Otto и дава възможност на Uber да съживи блокирана програма, като всичко е за сметка на Waymo" се казва още в жалбата.

Waymo съди Otto и Uber за кражба на търговски тайни и за нарушаване на патент. Компанията иска процес със съдебни заседатели, за да им забрани да използват тези технологии. Waymo иска и обезщетение за неуточнена сума.

Спорът се отнася по-специално до така наречените лазерни сензори „Лидар” (Lidar), които позволяват на автомобила да "види" автомобили, пешеходци или други препятствия около себе си и в която Waymo твърди, че е инвестирала "десетки милиони долари и десетки хиляди часове инженерингова дейност".

Според Waymo те са разкрили тайната история, след като случайно са попаднали сред получателите на имейл, изпратен от подизпълнител. Според жалбата, той съдържал прикачен файл с електрическите схеми, отпечатани за Uber, които "поразително приличат на собствените им строго поверителни проекти".

Антъни Левандовски, който сега ръководи усилията на Uber в самоуправляващите се автомобили, е работил до началото на 2016 по проекта на колите без водач на интернет гиганта, преди да основе свой собствен стартъп - Ото, който работи върху софтуера за управление на товарни автомобили и бързо бе купен от Uber.

Според Waymo има доказателства, че Антъни Левандовски незаконно е изтеглил, преди да напусне, над 14 хиляди поверителни документа, и че други служители на компанията са направили същото, преди да се присъединят към него в новото му предприятие.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички