Google отваря център за изкуствен интелект в Китай


Google отваря център за изкуствен интелект в Китай
Снимка: iStock/Guliver

2410

Американският интернет гигант Google открива научно-изследователски център за изкуствен интелект в китайската столица Пекин, съобщи водещият китайски вестник Global Times. Това ще бъде и първият подобен обект на компанията в Азия след вече съществуващите клонове в Ню Йорк, Торонто, Лондон и Цюрих.

„Изкуственият интелект няма граници, възможностите му са необятни, той е способен да подобри живота на всички хора по света”, отбеляза главният научен ръководител на Google Cloud Ли Фейфей. Според нея новият център ще се съсредоточи върху основните разработки в съответната област. Както информираха допълнително от Google компанията планира да ангажира активно чуждестранни и китайски учени за работата на центъра в Пекин.

"Надяваме се, че той ще се превърне в магнит за млади и креативни специалисти, способни да генерират проницателни идеи", добави Ли Фейфей.

Плановете за откриването на центъра в Пекин отговарят и на приоритетните задачи на китайското ръководство, свързани с националното развитие. През юли китайските власти определиха важна стратегическа цел за страната: до 2025 г. да създадат пълноценен отрасъл, използвайки изкуствен интелект.

Според официалните прогнози до 2020 г. мащабът на „умния” пазар на Китай ще надхвърли 150 милиарда юана (около 23 милиарда долара). Очаква се до 2030 г. доходът от изкуствения интелект за националната икономика да възлезе на около 400 милиарда юана (60 милиарда долара) годишно.

"Китай е отдаден на развитието на изкуствения интелект - това е не само задача на научната общност, но и е част от държавната политика", гласи и становището по въпроса на Сян Ян, служител в китайската консултантската агенция CCID Consulting.

Решението на Google да се върне на пръсти в Китай идва 7 години, след като компанията стигна до заключението, че китайският правителствен контрол и наблюдение противоречат на мисията ѝ, насочена към свободен и отворен интернет. Тогава Google изтегли голяма част от основния си бизнес в азиатската страна.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички