Google плаща 1 млрд. долара на Франция заради данъчна измама


Google плаща 1 млрд. долара на Франция заради данъчна измама
Снимка: iStock/Guliver

3827

Американският интернет гигант Google се съгласи на извънсъдебно споразумение на обща стойност 945 млн. евро (1 млрд. долара) за уреждане на данъчен спор във Франция.

Компанията ще плати 500 млн. евро глоба за укриване на данъци, плюс още 465 млн. евро за уреждане на искове с френските данъчни власти, съобщава AFP.

Google потвърди споразумението и приветства факта, че то слага край на фискалните различия, които технологичният гигант имаше с Франция от много години.

Френският министър на правосъдието Никол Белубе и колегата му, отговарящ за бюджета Жерал Дарманен приветстваха "окончателното уреждане" на всички спорни въпроси, посочвайки, че разрешаването на проблема е резултат от 2 години интензивна работа на френските власти.

"Този резултат е добра новина за публичните финанси и фискалната справедливост във Франция", се казва в общото изявление на двамата министри.

Според Белубе споразумението показва, че френските власти разполагат с инструментите за осигуряване на справедлива данъчна система.

"Това е историческо споразумение както за нашите публични финанси, така и защото бележи края на една ера. Чрез нормализиране на ситуацията с Google във Франция (споразумението) отговаря на исканията на нашите граждани за фискална справедливост", посочва френският правосъден министър.

Споразумението идва, докато Франция и други европейски страни се опитват да постигнат разбирателство със САЩ в дългогодишен спор за данъчното облагане на цифровите гиганти.

На последната среща на върха на Г-7 лидерите са постигнали принципно съгласие за данъчното облагане на технологичните гиганти, но конкретните детайли тепърва трябва да бъдат уточнени.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички