Google се отърва от плащането на 1,1 млрд. евро данъци

Google се отърва от плащането на 1,1 млрд. евро данъци
Източник: Getty Images/Guliver

Google не е задължена да плати на Париж 1.115 млрд. евро в неплатени данъци. Това обяви френски съд, според който ирландския клон на американската компания не подлежи на данъчно облагане във Франция.

„Google Ireland Limited (GIL) не подлежи на облагане с данъци във Франция за периода от 2005 г. до 2010 г.“, постанови съдът, предава AFP.

Компанията е платила само 6.7 млн. евро в корпоративни данъци за 2015 г. във Франция като е вписвала приходите от онлайн дейността си в своя европейски клон в Ирландия, която се слави с ниските си данъци – вратичка в законодателството, от която се възползват редица международни компании.

Ще можем да публикуваме снимки и видеа в Google Earth

Alphabet - компанията-майка на Google - иска Google Earth да стане платформа с потребителско съдържание, в която хо...

Google има на работа около 700 души във Франция, но рекламните договори за търсачката и за видеосайта YouTube са сключени с ирландския клон.

Френският иск е един от последните в серия срещу компанията, която е изправена пред множество правни проблеми на територията на ЕС. Брюксел нанесе тежък удар по нея, отсъждайки, че тя трябва да плати рекордна глоба от 2.4 млрд. евро заради злоупотреба с господстващо положение и незаконно фаворизиране на своите търговски услуги за сметка на конкуренцията.

Европейски фирми строят кораб-робот

Три европейски компании ще работят по пионерски проект за изграждането на напълно автоматизиран кораб за доставки...

През 2016 г. еврокомисарят по конкурентоспособността Маргрете Вестагер шокира Вашингтон и света с решението производителят на айфони Apple да възстанови 13 млрд. евро в данъчни облекчения в Ирландия, пише още БГНЕС.

В същото време новоизбрания френски президент Еманюел Макрон обеща по време на предизборната си кампания да втвърди тона към американските интернет гиганти, гледайки на ниските данъци, които плащат, като на източник на омраза спрямо глобализацията и несправедливост спрямо техните европейски конкуренти. В неделя министърът на икономиката Брюно льо Мар заяви, че е време Европа да „защити интересите си, принуждавайки Google, Amazon и Facebook да платят данъците, които дължат на европейските данъкоплатци“.

Искът на Париж за неплатени данъци е много по-висок от тези, които Google се съгласи да плати на властите в Италия и Великобритания, отново заради уреждане на данъци с ирландското си подразделение. През май компанията се съгласи да плати 306 млн. евро на Рим. Миналата година пък тя сключи сделка с Лондон за сумата от 130 млн. паунда (170 млн. евро).

Въпреки че френските власти искат значително по-висока сума, тя отново е само част от годишните приходи на Google. През април компанията майка Alphabet обяви 29-процентов скок на приходите си, които през първото тримесечие на 2017 г. са били 5,4 млрд. долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.