Google ще ви вземе на работа, ако решите гатанката за 100-те шапки

Google ще ви вземе на работа, ако решите гатанката за 100-те шапки

Големите компании стават все по-внимателни в подбора си на кадри. За да тестват креативността и логическото мислене на кандидатите за работа, те често им задават странни въпроси или гатанки.

Техгигантът Google не прави изключение. На събеседванията мениджърите поставят следната задача:

100 затворници са подредени в колона от екзекутор, който е поставил червена или синя шапка на главата на всеки от тях. Затворниците могат да видят шапките на хората, подредени пред тях, но не могат да гледат назад към шапките на тези зад тях, и не могат да видят своята, не знаят какъв цвят е тя. Започвайки от най-задната част на колоната, екзекуторът пита последния затворник какъв цвят е шапката му. Затворникът трябва да отговори правилно, иначе ще умре. Ще умре "тихо и незабавно" (това означава, че останалите няма да успеят да разберат дали е казал правилния или грешния отговор). Нощта преди да се наредят, екзекуторът разрешил на затворниците да се срещнат, за да обсъдят и набележат стратегия, която да им помогне да оцелеят. Можете ли да измислите стратегия или решение, така че да спасите живота на възможно най-много затворници?

А вие ще се справите ли? Много кандидати са се проваляли, но изкуственият интелект на Google е намерил решение. Отговорът можете да видите по-долу.

В този случай е необходима стратегия на сътрудничество - затворниците трябва да се подредят в сложна последователност,  така че да разберат цветовете на шапките си. Освен това трябва да комуникират помежду си.

Според учени оптималното решение е, че 99 от затворниците може да бъдат спасени със сигурност, а останалият един затворник ще има шанс да живее 50/50.

Затворниците трябва да се разберат как да си предават съобщение, което ги информира за всеки цвят зад тях, и да съчетаят информацията на съобщението с информацията за цветовете на шапките на хората пред тях (които виждат).

Първият затворник, който ще говори, ще каже "Синьо!", ако броят на сините шапки, които вижда пред себе си, е четен, или "Червено!", ако види обратното - броят на червените шапки, които вижда пред себе си, е четен. След това останалата част от затворниците в колоната може да разбере собствения цвят на шапката си, като знае че колоната е от 100 души, цветовете на шапките на затворниците пред себе си и отговорите на затворниците зад себе си. В този случай всеки, освен първия затворник, определено може да отговори правилно, твърдят учени.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • Дияна Спасова

    Дияна Спасова
    нито един няма да оцелее, тъй като е казано, че последният тиxо ще умре а другите няма да знаят правилен ли му е отговора.