Google спира поддръжката на Picasa


Google спира поддръжката на Picasa
Снимка:

3142

Google обяви в официалния си блог, че ще прекрати поддръжката на Picasa, приложението за лесно прехвърляне, намиране, организиране и споделяне на снимки. Още през март компанията ще спре десктоп приложението, а от май потребителите няма да могат да правят промени по албумите си в интернет, съобщават от The Verge.

По всичко личи, че компанията иска да пренасочи потребителите към Google Photos. „Най-лесният начин за достъп, модифициране и споделяне на съдържанието от Picasa е през Google Photos. Всички ваши снимки и видео файлове ще ви очакват там“, пишат от компанията.

Потребителите, които нямат желание да използват Photos, ще имат достъп до файловете си в Picasa и след месец май, но единствено ще могат да ги свалят или изтрият.

Компанията обаче не очаква всички фенове на Picasa да преминат лесно на новото място. За тази група екипът на проекта планира собствена платформа, за да може снимките и техните метаданни да продължат да са достъпни. Повече информация ще обяви скоро самият Сабхарвал. Краят на Picasa засяга и фирми, които ползват протокола API от портала за снимка в свои проекти. Функциите на интерфейса ще бъдат ограничени от 1 май.

Picasa бе на две години, когато през 2004 г. бе придобита от Google. С пускането на Google+ концернът Alphabet изгради втора платформа, която през миналата година стана Google Photos. През миналата есен по официални данни услугата имаше 100 млн. потребители.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички