Google вече ще показва кои новини в мрежата са лъжа


Google вече ще показва кои новини в мрежата са лъжа
Снимка: Pixabay

2645

Вече имаме още един съюзник в отсяването на истината от лъжата – Googlе. Нова функция, която компанията пусна в допълнение към Google News – Fact Cheker (проверка на факти), вече ще предоставя на потребителите възможността да проверяват достоверността на всяка новина, която излиза като резултат в търсачката за новини. Това съобщава MakeUseOf.

Въпросът е кой го е грижа за истината в днешно време? Политиците обикновено лъжат. Но дори и да не лъжат, те трансформират истината така, че тя да отговаря на техния собствен дневен ред и да задоволява техните обществени нужди. За съжаление в много случаи медиите, които трябва да са техен коректив в това отношение, правят абсолютно същото като тях. Именно това е причината голяма част от информацията, която достига до обикновените хора, често да е далеч от истината.

В желанието си да прекъснат този процес, разработчиците на Google създават нова функционалност, с която всички разновидности на една новина, която се показват на потребителите в Google News, ще вървят успоредно с линк към версия, която се придържа само и единствено към истината и фактите. Приложението е достъпно, както при използването на десктоп приложението Google News, така и на Google News & Weather за Android и IOS, но само в САЩ и Великобритания.

Въпреки че в статията с описание на новата функция и съвети за използването ѝ, която компанията публикува в своя блог, не се споменава нищо конкретно за политика, едва ли е случайна появата на тази опция точно в разгара на предизборните кампании за президентските избори в САЩ.

Тъжната истина е, че повечето хора никога няма да се възползват от тази функция, поради факта, че много от тях четат статии, които представят нещата така, както на тях им се иска да изглеждат те – поведението, наречено „склонност към потвърждение“.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички