Google влага още 3 млрд. евро в центрове за данни в Европа


Google влага още 3 млрд. евро в центрове за данни в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

2968

Google ще инвестира 3 млрд. евро за разширяване на своите центрове за данни в Европа през следващите две години, съобщават от компанията.

Технологичният гигант ще вложи допълнителни 600 млн. евро в центъра си за данни във финландския град Хамина през следващата година, като общата инвестиция в него ще достигне 2 млрд. евро.

"Нашият център за данни в Хамина е важен двигател за икономически растеж и възможности. Той служи и като модел за устойчивост и енергийна ефективност за всички наши центрове за данни", каза изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай, цитиран от CNBC.

Другите европейски центрове за данни на Google се намират в Холандия, Ирландия и Белгия. Технологичният гигант се придържа към плана си от 2011 г. да инвестира над 700 млн. долара в Тайван, като построи второ подобно съоръжение на азиатския остров.

Центровете за данни са важен компонент на облачните изчислителни услуги, при които неща като съхранение и обработка на данни се предоставят през интернет, вместо на локален твърд диск. Те обикновено използват огромно количество енергия, но Пичай увери, че компанията е поела ангажимент да минимизира въздействието върху околната среда.

По думите на ръководителя половината от 1600-те мегавата възобновяема енергия, които Google е закупила при неотдавнашна сделка, ще бъдат ангажирани в Европа с пускането на 10 проекта за възобновяема енергия. Google ще създаде нова инфраструктура на стойност около 1 милиард евро в ЕС, каза Пичай.

Облачните услуги са основно поле за битка за някои от най-големите световни технологични компании, включително Amazon и Microsoft, а Google набира все по-голяма скорост в тази област. Компанията нае Томас Куриан да замени Даян Грийн като шеф на своя облачен бизнес миналата година.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички