Google влага още 3 млрд. евро в центрове за данни в Европа

Google влага още 3 млрд. евро в центрове за данни в Европа
Източник: Getty Images/Guliver

Google ще инвестира 3 млрд. евро за разширяване на своите центрове за данни в Европа през следващите две години, съобщават от компанията.

Технологичният гигант ще вложи допълнителни 600 млн. евро в центъра си за данни във финландския град Хамина през следващата година, като общата инвестиция в него ще достигне 2 млрд. евро.

"Нашият център за данни в Хамина е важен двигател за икономически растеж и възможности. Той служи и като модел за устойчивост и енергийна ефективност за всички наши центрове за данни", каза изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай, цитиран от CNBC.

Другите европейски центрове за данни на Google се намират в Холандия, Ирландия и Белгия. Технологичният гигант се придържа към плана си от 2011 г. да инвестира над 700 млн. долара в Тайван, като построи второ подобно съоръжение на азиатския остров.

Центровете за данни са важен компонент на облачните изчислителни услуги, при които неща като съхранение и обработка на данни се предоставят през интернет, вместо на локален твърд диск. Те обикновено използват огромно количество енергия, но Пичай увери, че компанията е поела ангажимент да минимизира въздействието върху околната среда.

По думите на ръководителя половината от 1600-те мегавата възобновяема енергия, които Google е закупила при неотдавнашна сделка, ще бъдат ангажирани в Европа с пускането на 10 проекта за възобновяема енергия. Google ще създаде нова инфраструктура на стойност около 1 милиард евро в ЕС, каза Пичай.

Облачните услуги са основно поле за битка за някои от най-големите световни технологични компании, включително Amazon и Microsoft, а Google набира все по-голяма скорост в тази област. Компанията нае Томас Куриан да замени Даян Грийн като шеф на своя облачен бизнес миналата година.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.