Google въвежда такса за Европа за приложения като Gmail и YouTube

Google въвежда такса за Европа за приложения като Gmail и YouTube
Източник: Getty Images/Guliver

Американската компания Alphabet, която е компанията-майка на Google, въвежда лицензионна такса за мобилните си приложения на устройства с операционна система Android, които се продават на територията на Европейския съюз, пише The Wall Street Journal, цитиран от БГНЕС.

Това означава такса за ползването на безплатни досега приложения - като Gmail, YouTube и Google Maps. Засега Alphabet не уточнява точния размер на лиценза, но твърди, че сумата ще е "скромна".

Според авторитетното американско издание мярката представлява обратен завой от досегашната политика на компанията, която до момента предоставяше операционната система с всичките ѝ екстри безплатно. Лицензионната такса е част от плана на Google да се съобрази с антимонополното законодателство на Евросъюза, за чието нарушение на компанията вече беше наложена сериозна финансова санкция. Като част от тази санкция ЕС поиска Google да не задължава други производители на мобилни устройства да преинсталират обезателно търсачката на Google и браузъра Chrome, ако се преинсталира Google Play Store при устройства, работещи под Android, защото така се спирала възможността конкуренти на Google да се развиват на пазара на Android, която е с отворен код.

От Alphabet засега отказват да съобщят стойността на лиценза за Android, но подчертават, че таксата ще бъде умерена и еднаква за всички производители на мобилни устройства.

На 18 юли Европейската комисия наложи глоба от 4,34 млрд. евро на Google за нарушение на антимонополното законодателство на ЕС. На американската компания беше даден срок до 20 октомври да се съобрази с европейските регулации. В началото на месеца от технологичния гигант започнаха процедура по обжалване на финансовата санкция.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.