Горанов изненадан от информациите за проблеми в банковата ни система

Горанов изненадан от информациите за проблеми в банковата ни система
Източник: БГНЕС

Не знам откъде идват информациите за проблеми в българската банкова система. Бяха направени стрес тестове, които не показаха проблеми. МВФ и Световната банка също направиха оценка на българската финансова система и не бяха открити проблеми. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, предаде Actualno.com.

Горанов представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС.

Финансовият ни министър беше категоричен, че искането България да влезе първо в Банковия съюз на ЕС и едва след това в еврозоната е направено заради съмнения относно стабилността на българската финансова система. Той беше изрично попитан за това, като беше посочен фалитът на КТБ, както и препоръките на БНБ след стрес тестовете към три банки да увеличат капиталовите си буфери и да намалят рисковите си експозиции.

Горанов каза, че не бива да се повтаря ситуацията за Шенген и е важно да няма неформални аргументи, че не сме третирани равно. Изчакваме позиция дали трябва едновременно да влезем в ERM II и в Банковия съюз, уточни той.

Какво още коментира министърът по повод българското европредседателство и структурата на еврозоната прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.