Горанов обеща проверки на българите, посочени в Panama Papers


Горанов обеща проверки на българите, посочени в Panama Papers
Снимка: БГНЕС

3379

Държавата вече има стратегия за действие по информацията за български собственици от т.нар. Panama Papers ("Панамски досиета") за офшорните зони. Финансовият министър Владислав Горанов обеща проверки за произход на парите и платени данъци.

Първото, което държавата предприема, е проверки на приходната агенция, за да се установи дали преди да бъдат отклонени средствата към офшорни зони, са платени данъците у нас.

"В момента, в който излязат данни за някое лице, започваме селекция. За мен ползването на офшорни компании показва, че ти искаш да избягаш от нещо, дали от идентичността си, дали от произхода на средствата, дали от данъчно облагане. Този отговор трябва да дават хората, които имат офшорни сметки, офшорни компании, а в никакъв случай отговорът не трябва да бъде, че се крият от държавата", обясни Владислав Горанов, цитиран от БНР.

Правителството е в контакт с Международната асоциация на разследващите журналисти и подобно на други правителства, е поискана информация, за да се улеснят проверките. Отговор все още няма. Горанов не смята, че собствениците на капитали, насочени към тези зони, могат да бъдат принудени да ги върнат в страната и не може да се говори за източване.

"Източени са средствата, които са откраднати или заради които не са платени данъци, или които са придобити в резултат на престъпна дейност, нещо, което ще бъде предмет на разследване от страна на държавата. Връщането им тук зависи от техния собственик. В този смисъл няма легални методи да репатрираш капитали от една в друга посока, без да нарушиш основни права на собственост", допълни Горанов.

Финансовият министър подчерта, че българското законодателство е доста по-стриктно по отношение на офшорките, сравнено с останалите страни-членки на ЕС.

"Ограничение, такива компании да могат да правят бизнес в съществени сектори на икономиката, като например да притежават лицензи за мобилни оператори, за организиране на хазарт, куп други икономически дейности от съществен интерес. България на практика е държавата с най-много офшорни зони, включени в нейното законодателство от гледна точка на ограничения", каза още Горанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички