Горанов се оправда с НАТО за многото пари за отбрана и малкото за наука


Горанов се оправда с НАТО за многото пари за отбрана и малкото за наука
Снимка: БГНЕС

2002

Заложеният за догодина икономически растеж от около 3% (бел. ред. – 2,6%) не е достатъчен, но е най-големият след кризисните години в края на първото десетилетие на този век. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, коментирайки сравнения със заложените цели например в бюджета на Румъния – 6%.

825 млн. лева повече за отбрана срещу само 230 млн. лева повече за образование и наука – защо? На този въпрос Владислав Горанов се оправда със ситуацията в геополитиката и ангажименти към НАТО, които предвиждат до 2% от БВП разходи за отбрана. 2,5 млрд. лева ще трябва да инвестираме за 5-6 години за покупка на нови самолети и кораби за армията, посочи министърът пред Нова телевизия. И за БАН, и за Селскостопанската академия има увеличение на парите, но не това е важното. Не приемам някой професор да се изправи и да каже, че трябва да взема едиколко си – има стотици милиони средства в еврофондовете, посочи Горанов, според когото не трябва да има „академична” наука. Пари има – искам тези хора да отидат и да си ги вземат. Няма самоцелна наука – тя трябва да бъде свързана с бизнеса и той да е заинтересован да инвестира в нея, подчерта Владислав Горанов. Той даде пример с циклотрона за БАН, който ще прави изотопи и това ще спести много пари от разходи.

Попитан защо от науката се иска пълна ефективност, а в МВР потъват много пари и „никой няма да им купи продукта, ако тръгнат да го продават свободно на улицата”, Горанов отговори, че големият проблем при МВР е, че 90-95% от парите отиват за заплати. Трудно се реформира рязко тази система, добави той. Припомняме, че именно Горанов предложи радикална реформа в сектор „Сигурност” – с двойно намаление на обезщетенията при напускане и пенсиониране, с намаление на отпуските, както и с намаление на служителите, които работят първа категория труд, но последваха масови полицейски протести в края на миналата година и всичко приключи.

Според Горанов положителна била тенденцията на растеж. По думите му имало успокоение относно развързването на портфейлите в бизнеса – например в строителството. Той не коментира какъв е процентът на проектите точно в този сектор, реализирани чрез обществени поръчки.

Финансовият министър обяви, че сигурно усещането за корупция сред обикновените хора не намалява. Горанов обяви и, че най-голямата спънка пред правене на бизнес, освен „битките” с държавната администрация, е решаването на търговски спорове в съда. Според Горанов това става бавно.

По скандалната сделка за дипломатическия клуб „Бояна”, финансовият министър обясни, че върви проверка и тя трябва да приключи към 17-18 ноември. По първоначална информация, казана от Горанов, сделката е направена със заем (бел. ред. – от 8,5 млн. лева). Въпросът е дали цената, платена за имота, е справедлива или не, счита Горанов, който не се разтревожи кой може да е дал толкова голям заем на младежи, без насреща да има сериозно обезпечение. Другото важно за финансовия министър е дали върху средствата от 8 млн. лева са платени данъци. Оттам насетне – поканете шефа на ДАНС и да ви отговори за произхода на парите, призова Горанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички