Горанов твърди, че фирми на кръстника му не са получавали обществени поръчки


Горанов твърди, че фирми на кръстника му не са получавали обществени поръчки
Снимка: БГНЕС

4080

Фирми, свързани с Иван Сариев, никога не са получавали обществени поръчки или субсидии. Това каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с назначената от прокуратурата проверка на жилището му.

Бизнесменът-масон Иван Сариев е кръстник на Горанов. Преди дни стана ясно, че той безвъзмездно му е дал за ползване голям апартамент в луксозен комплекс в столицата. Според публикации в медиите Сариев и съпругата му притежават поне десет фирми.

„В петък дадох всички фактически обяснения и повече факти не мога да добавя“, заяви финансовият министър, цитиран от "Фокус".

Попитан дали фирма, свързана с неговия кръстник, е получавала обществени поръчки, Горанов отговори, че това никога не е ставало.

Горанов посочи още, че синът на Сариев е работил в Министерството на финансите.

„Написал съм в моята декларация, която има за цел да разкрие всички факти и обстоятелства, че преценката ми е, че няма конфликт на интереси със Сариев“, заяви той.

Средствата за хората с увреждания

Всичко, което имахме като ангажимент за хората с увреждания, е изпълнено, но ще анализираме откъде идва новото неудовлетворение, заяви още Горанов по повод поредния скандал около Закона за личната помощ.

„Не искам да има конфронтация по темата за парите за хора с увреждания, защото всичко, което поехме като ангажимент според нашите разбирания – 150 млн. лв. повече за хора с увреждания, е изпълнено. Не съм участвал пряко в дебата в социалната комисия. Разбирам, че окончателните текстове, които са одобрили депутатите, по някакъв начин не удовлетворяват омбудсмана и част от майките на деца с увреждания. Тепърва анализираме откъде точно идва неразбирането, защото всички разговори, които съм имал с омбудсмана по повод Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, се свеждаха до това, че през 2019 г. освен тези 150 млн. лв., обещани от премиера, няма да се налагат други разходи. Иначе ако се направят различни допускания, Законът за личната помощ може да струва и 1 млрд. лв. – някога обществото може да достигне и до тази сметка. Но най-важното, за което инструктирах моите експерти в работната група, е да направим така законодателството, че средствата в Бюджет 2019 г. да стигнат“, каза още Горанов.

Попитан защо средствата за лична помощ са прехвърлени от бюджета на социалното министерство в централния бюджет, финансовият министър отговори, че се чака окончателно решение за технологията. „Няма никаква пречка от централния бюджет средствата да бъдат прехвърлени по бюджетите на общините или на министерството. Чакаме окончателни законодателни решения относно технологията на предоставяне на тази помощ. Ако ги бяхме предоставили по бюджета на социалното министерство, щеше да е по-сложно“, заяви Горанов.

По-рано майките на деца с увреждания изпратиха отворено писмо, в което пишат, че отново са излъгани от държавата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички