Горанов: 1000 лева за "Гражданска отговорност" е спекулация


Горанов: 1000 лева за "Гражданска отговорност" е спекулация
Снимка: БГНЕС

3384

Цена на "Гражданска отговорност" от 1000 лева е спекулация. Такъв дебат няма. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет, даден след Коалиционен съвет.

"Разбира се, размерът на цената на застраховката зависи от много фактори - от цялостното състояние на сектора и от имуществените вреди, неща, които се обсъждаха доста активно през изминала седмица в българския парламент. Има смесване на темите с цената на "Гражданска отговорност" и системата "Бонус-малус", но мисля, че всички се обединихме около това, че по принцип по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Друг е въпросът, че наредбата на КФН, която в момента се обсъжда е на много ранен етап. Тепърва ще се анлизира дали това ще е критерий, обясни Горанов.

Данъкът върху МПС

Взехме решение, че освен да се облага с данък имуществената част, трябва такъв, който да държи отговорност за степента на замърсяване на автомобилите и тяхната екологична категория. Автомобилите, които замърсяват повече, ще се наложи да плащат малко по-висок данък, който в зависимост от автомобила може да достигне 6 до 10 лв. увеличение. Знаете, че имаме наказателна процедура в доста напреднала фаза по отношение на чистотата на атмосферния въздух. Няма как да не взимаме никакви мерки, след като сме допуснали години наред да се превръщаме в гробницата за автомобили на Европа, коментира още финансовият министър.

"След като очакваме в близките години целият ЕС в западната си част, дори и в Гърция, да ограничат и премахнат използването на дизелови автомобили, можем лесно да предположим къде ще се насочат всички тези превозни средства", допълни Горанов, намеквайки, че те най-вероятно ще попаднат в страната ни.

Цената на горивата

"Не е изключена среща с петролната и газовата асоциация, за да се обсъди веригата на доставки, да се прецени и да се докаже на българските граждани, че това са равнищата, които могат да се прилагат в пазарна икономика”, посочи министър Горанов.

"С информираността на българските граждани и това, което правим като политики, всеки може да избере – дали да имаме политическа криза и хаос, или да имаме стабилност", подчерта Цветан Цветанов.

Формирането на цената на горивата не е функция на правителството, а на "Комисията за енергийно и водно регулиране", заяви още той и подчерта, че тя е независима от кабинета. Наложи се Горанов да го поправи и да му обясни пред журналистите, че енергийният регулатор няма нищо общо с горивата, които се продават по бензиностанциите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички