Горанов: България може да очаква подобряване на кредитния рейтинг


Горанов: България може да очаква подобряване на кредитния рейтинг
Снимка: БГНЕС

2520

България очаква подобрение на кредитния рейтинг, заяви финансовият министър Владислав Горанов при представянето на финансовата рамка пред Съвета за тристранно сътрудничество.

Той посочи, че бюджетът за 2019 г. е базиран на прогнозите, направени в средносрочната фискална рамка. За догодина е заложен дефицит от 600 млн. лева, а основните приоритети в бюджета са образованието, социалната политика и отбраната, припомня БНР.

В социалната политика Владислав Горанов припомни обещаните 40 милиона лева допълнително средства за енергийни помощи и договорените с майките на деца с увреждания: "150 милиона лева допълнително, като те се запазват в следващите години от прогнозния период 2020-2021 г.".

Като цяло финансовата рамка на страната се подобрява, отчете още Горанов.

„От лятото имаме и добра перспектива от кредитните агенции. Всичко върви добре. Би следвало и бихме могли да очакваме подобряване и на кредитния рейтинг на страната“, посочи той.

При представянето на бюджета на НОИ социалният министър Бисер Петков обяви, че средната пенсия ще достигне 386 лева от 1-ви юли, което е малко над линията за бедност.

През 2019 г. се предвижда минималната работна залата да се увеличи до 560 лева, а максималният осигурителен праг до 3000 лева. По този начин от юли догодина таванът на пенсиите ще достигне 1200 лева.

Въпреки че управляващите бяха обещали отпадане на тавана на пенсиите за новоотпуснатите такива, сега ситуацията е различна.

Пламен Димитров от КНСБ каза, че „нито един български работник следващата година, който работи в условията на трета категория, няма да има таван за неговата пенсия по простата причина, че в момента най-високата е 1100 лева“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички