Горанов: Проблеми при стрес тестовете на банките са малко вероятни


Горанов: Проблеми при стрес тестовете на банките са малко вероятни
Снимка: БГНЕС

3744

Проблеми за банките при стрес тестовете не са изключени, но ние следим финансовия сектор на дневна база и не смятаме, че има основание за притеснение. Не очаквам да се стигне до използване на заложения буфер, има много неща, които могат да се направят преди това, ако някоя банка не издържи теста. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на ежегодната среща на бизнеса с правителството.

Прегледът на активите на трезорите и предстоящите стрес тестове бяха сред най-обсъжданите теми на конференцията. „По-въоръжени и внимателни сме, отколкото бяхме през 2014 г. Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки дава сериозен набор от инструменти за реакция. Може би заради проверките финансовият сектор ще бъде по-консервативен и кредитирането ще стагнира, но поне всички в него разбраха, че не могат да заобикалят правилата“, коментира още Горанов.

Попитан дали докладът за КТБ, който изготвя одиторската компания "Делойт", ще бъде огласен, министърът каза, че на този етап това не се предвижда. "Докладът трябва да се използва за целите, за които е създаден – да помогне на синдиците да защитят справедливостта и равнопоставеността между кредиторите. Той разкрива връзки и правни и фактически действия, с които са правени опити да бъдат отклонени ресурси от банката. Сега, на този ранен етап, не е изгодно това да стане публично достояние не е изгодно, защото върху връзките трябва да се работи както от страна на синдиците, за да върнат откраднатото от банката, така и от страна на правораздавателните органи, които да подведат под отговорност открадналите", заяви Горанов.

По думите му очакваният ръст през 2016 г. е от порядъка на 2-3% с потенциал за по-голям. Преодолян е проблемът с обезценката на жилищата, а и бизнесът сега има рационално, балансирано, пазарно поведение, което предразполага към растеж.

Попитан за перспективата България да бъде приета в еврозоната, Горанов призова да не се забравя, че процесът е двустранен. „И отсреща трябва да има желание за приемането ни. Сега някои страни-членки не успяват да решат проблемите си с такива темпове, каквито например очаква Германия, и това поражда криза на солидарността. Ние трябва да си решим домашното и първо да мислим за Шенген“, допълни той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички