Горанов: Все повече ще се говори за финансови инструменти и все по-малко - за грантове


Горанов: Все повече ще се говори за финансови инструменти и все по-малко - за грантове
Снимка: БГНЕС

2657

Финансовите инструменти са като меката дрога и не създават тази лоша зависимост, която грантовете създават за бизнеса. Така финансовият министър в оставка Владислав Горанов шеговито описа значението, което ще имат финансовите инструменти в бъдеще за ЕС и конкретно за България днес по време на конференцията "Планът "Юнкер" - възможности и резултати", организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

По думите на Горанов все повече ще се говори за финансови инструменти и все по-малко - за грантове, особено когато става въпрос за частния бизнес. Той допълни, че финансовите инструменти все още са някакъв елемент на абстракция за бизнеса, особено в частта за Фонда на фондовете. Трябва да го изпъкнем от абстракцията, защото в него има над един милиард български лева, които трябва да се завъртят под различни инструменти, за да достигнат до бизнеса, заяви Горанов.

Във Фонда на фондовете има над 1 млрд. лв. които трябва да се завъртят, за да стигнат до бизнеса, каза министърът на финансите в оставка.

Той посочи, че в момента четири банки имат сключен договор за кредити към малките и средни предприятия при по-благоприятни условия. Горанов припомни, че Българската банка за развитие (ББР) получи 150 млн. евро заем по Плана Юнкер. По думите му има засилен интерес на българските предприемачи към портала, който трябва да свърже авторите на проекти с потенциални инвеститори.

В него са качени 7 български проекта, стана ясно от думите на финансовия министър.

Горанов съобщи, че звеното за консултации за българските предприятия ще заработи ефективно в края на март. То ще подкрепи малките и средни предприятия при подготовката на проектите, ще се създаде среда за стартиране на успешни проекти, каза министърът.

"Европа вече тръгна на пътя на растежа, лошото е, че темповете на Стария континент са твърде бавни и неравномерни. Държавите от старите страни членки се възстановяват бързо, но т.н. уязвими държави – Гърция, Испания, Италия, не могат да възвърнат високото ниво на инвестициите и това е проблем. Имаме различни ситуации и една от целта на плана „Юнкер“ е да подобри финансовото състояние на Европа", заяви от своя страна зам.-управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички