Горивата поскъпнаха с 4-5 стотинки за седмица


Горивата поскъпнаха с 4-5 стотинки за седмица
Снимка: БГНЕС

2101

Цените на горивата тръгнаха нагоре. За седмица повишението е с 4-5 стотинки за литър. От неделя насам, всеки ден плащаме с по минимум стотинка повече за литър бензин и дизел. Така в края на седмицата най-масовият бензин А-95 стигна психологическия праг от 2 лева за литър.

Съгласно данни на специализирания сайт fuelo.net засега няма промяна от четвъртък спрямо петък - 2 лева за А95 и 2,20 лева за литър дизел средно, като бензинът се движи в рамките на 1,80 до 2,16 лева на литър в различните региони, а дизелът - от 1,90 до 2,38 лева на литър.

Икономисти отбелязват повишение в цената на петрола на световните пазари от края на декември, но не това е основната причина за поскъпването.

„Имаме ниско ниво на конкуренция, много ниска връзка между цените на петрола и на горивата, което е логично, и заедно с това имаме необосновано високи надценки, които са естествено следствие от липсата на конкуренция”, обясни пред bTV Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Цените днес, сравнени със същия период на миналата година обаче, показват понижение и при петрола, и при горивата с около 4,5%, обясняват от Института, а от Българската петролна и газова асоциация предвиждат край на повишението.

"Прогнозата е задържане на цените, защото, освен скокът на световните пазари, има забавяне на икономиките по света”, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

На такава развръзка се надяват и шофьорите, но са скептици.

Експертите успокояват, че сегашното поскъпване няма да повлече нагоре и потребителската кошница заради риска от загуба на клиенти.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички