Горивата ще поевтинеят само с няколко стотинки, ако се махне биодобавката

Горивата ще поевтинеят само с няколко стотинки, ако се махне биодобавката
Източник: iStock/Guliver

Ако бъде осъществена идеята да не се слага биодобавка в дизела, разликата ще е само 37 лева за 1000 литра без ДДС, по данни за цените на горивата от вчера. Получават се 3,7 стотинки на литър, а с ДДС - 4,4 стотинки. Това каза Венцислав Георгиев от Националния съюз на зърнопроизводителите пред БНТ.

„Масовата цена на дизела на 20 ноември беше 2,34 лева. Ако извадим добавката, цената става 2,30 лева. Възниква въпросът това ще направи ли дизела по-евтин. Аз мисля, че няма да стане“, коментира той.

Все пак, ако се случи, ще пострадат производителите на рапица и слънчоглед и преработвателите, които ще трябва да затворят временно предприятията за биодизел през зимата и да освободят част от персонала. Ще последват големи загуби, заяви Венцислав Георгиев.

Той припомни, че влагането на биодобавки в минералните горива се прави заради евродиректива, която цели 7% разнообразяване на източниците на доставки към Европа.

Минералните горива рано или късно ще свършат и все повече доставката на петролни продукти се изпълва с политически цели, каза зърнопроизводителят.

Има разминавания в данните за замърсяването на въздуха от автомобилите в столицата, коментира пред националната телевизия Любо Георгиев от "Визия за София". Според изследване на общината най-големият пробег в града се осъществява от коли на метан и пропан-бутан. Но реалното замерване в движение през миналата година на 20 хил. автомобила показа, че две трети замърсяват.

Ние сме на една от челните позиции по смъртност заради замърсен въздух, допълни той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.