Горивата вече са сред стоките с висок фискален риск


Горивата вече са сред стоките с висок фискален риск
Снимка: БГНЕС

3260

Всички видове бензин, газьол, керосин и тежки горива влизат в списъка на стоките с висок фискален риск. Това е разпоредил финансовият министър Владислав Горанов със заповед от 16 ноември. Добавката е направена в пореден опит държавата да пресече контрабандата с горива и ощетяването на хазната.

Списъкът на стоки с висок фискален риск бе въведен в началото на 2014 г. В началото в него влизаха плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и други хранителни стоки с висок сив сектор. Тогава бе създадено и звеното "Фискален контрол" към Националната агенция за приходите (НАП) То има по-големи правомощия от обикновените данъчни и митнически инспектори и дори бе наречено "данъчна полиция". Задачата му е да следи с помощта на мобилни екипи рисковите стоки на територията на цялата страна - от влизането им през граничните пунктове до крайния получател, пише в. "Сега".

Обявяването на горивата за стоки с висок фискален риск означава, че проверяващите могат да спират транспортните средства, в които те се превозват, за проверка на документи и за оглед. Този контрол ще може да се прави на специалните фискални контролни пунктове, както и на обектите за разтоварване - бензиностанции, складове, резервоари.

Заради разширяването на обхвата на рисковите стоки НАП е разкрила преди дни нови 60 фискални контролни пункта на различни места в страната, с което броят им вече става 300, обясниха от агенцията. Фискалните агенти имат правото да поставят пломби на транспортните средства, ако принадлежат на търговец с рисков профил - натрупал задължения към бюджета или с данъчни нарушения. В тези случаи цистерните с горива ще бъдат пломбирани, а премахването на пломбите ще става само в присъствието на данъчните инспектори при разтоварването на горивото. Така държавата ще следи дали се плащат ДДС и акцизи.

Търговците и шофьорите на транспортните средства с горива са задължени да оказват съдействие и да предоставят информация за вида и количеството стока, за изпращача и за получателя й.

Включването на горивата в списъка на стоките с фискален риск е поредна стъпка за изсветляване на сектора. От 2011 г. бе въведено дистанционното свързване на фискалните устройства на търговците с горива с НАП. Те подават информация както за продадените от бензиноколонките количества, така и за количеството гориво, постъпило в резервоарите. През 2013 г. бе въведен контрол върху целия процес, свързан с доставките и движението на течните горива от производител и вносител до крайния потребител и обмен на информация между Агенция "Митници" и НАП. През миналата година търговците на горива бяха задължени да внасят обезпечение, ако месечните им доставки са над 25 000 лв.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички