Готви ли се Гърция да премахне контрола върху капитала?

Готви ли се Гърция да премахне контрола върху капитала?
Източник: Getty Images/Guliver

Централната банка на Гърция препоръчва на правителството да премахне изцяло контрола върху капитала през септември или октомври, смел ход за бързо обръщане на спешните стъпки, предприети преди 4 години, за да защитят банките на страната по време на финансовата криза.

"Централната банка на Гърция препоръчва на правителството пълното премахване на контрола на капитала", казва пред Reuters високопоставен служител с познания по въпроса. "Предвиждам, че това ще стане през първите два месеца на есента", посочва той, цитиран от в. Kathimerini.

Новоизбраното консервативно правителство възнамерява да приеме благоприятни за бизнеса политики за привличане на инвестиции.

Атина наложи контрол върху капитала през юни 2015 г., тъй като Гърция беше въвлечена в спор със своите кредитори за спасителните условия.

По това време Европейската централна банка реши да дръпне щепсела за спешно финансиране на гръцките кредитори, като принуди за 3-седмично затваряне на банките (т.нар. "банкова ваканция") и ограничение от 60 евро на ден за теглене от банкомат.

Оттогава ограниченията постепенно се облекчават. "Таванът" за теглене на пари в брой беше напълно премахнат през октомври 2018 г., но ограниченията за изпращане на пари в чужбина останаха.

В момента на бизнеса е нужно специално разрешение за превод на повече от 100 000 евро на ден, а ограничението за паричните преводи на физическо лице е 4000 евро.

Гръцката централна банка провежда проучване на оценката на въздействието на хода, който ще изпрати на правителството и кредиторите. След това правителството ще трябва да внесе законодателство в парламента.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.