Градовете, които се борят за лондонските банкери след Brexit


Градовете, които се борят за лондонските банкери след Brexit
Снимка: iStock/Guliver

2987

Френският департамент О дьо Сен постави постери на лондонската гара „Св. Панкрас“ и на летище Хийтроу в опит да привлече лондонските банкери да се преместят отвъд Ламанша. С това войната за финансистите явно се обявява за започнала.

Резултатите от референдума на 23 юни, на който британците гласуваха за излизане от ЕС, ева бяха обявени, когато обнадеждени градове постелиха червения килим за кадри. Фаворитите за следващ финансов хъб в Европа са Франкфурт (Германия), Дъблин (Ирландия) и Париж (Франция), пише EurActiv.

Париж

Както стана ясно, френската столица (която е дом на финансовия център Ла Дефанс) е стартирала рекламната си кампания. А слогънът ѝ е доста оригинален - “Tired of the fog? Try the Frogs” („Уморени сте от мъглата? Опитайте жабите').

Плюсове

В Ла Дефанс седалища имат 500 бизнеса, 40% от които – чуждестранни. Има много свободно за наемане офис пространство, а наемите са три пъти по-ниски от тези в Лондон. Не трябва да се пренебрегват и предимствата на парижката инфраструктура и красотата и романтичната атмосфера на града.

Минуси

35-часовата работна седмица пречи на продуктивността, трудно е да се уволняват хора заради социалните изисквания, данъците са доста високи, твърди Bloomberg. А и имиджът на Франция като място за правене на бизнес има нужда от подобрение.

Франкфурт

Германският град е четвъртият по големи финансов център на Западна Европа след Лондин, Цюрих и Люксембург. А и лидерите му не страдат от липса на увереност. Хуберт Вет, директор на Frankfurt Main Finance, започна кампания в Twitter с цел да привлече лондонските специалисти. Той амбициозно предрича, че 10 000 души ще се преместят от Лондоското Сити във Франкфурт.

Плюсове

Градът вече е водещ финансов хъб, намира се в европейската държава с най-голямата и влиятелна икономика. Все повече американски и азиатски инвеститори се изкушават да правят вложения в европейски страни и Франкфурт може да бъде възприеман като „безопасната“ опция за тези, които искат да изтеглят операциите си от Лондон.

Минуси

Освен опасенията около високите данъци и рестриктивното трудово законодателство, притеснения буди и големината на града – в пъти по-малка от тази на Лондон, както и „скучната и провинциална“ атмосфера, както я определят някои бизнесмени.

Дъблин

Това като че ли е градът с най-добри шансове. Той е точно след Париж в европейските финансови класации, близо е до Лондон и първият език там е английски.

Плюсове

Дъблин е по-голям от Франкфурт и е атрактивен компромис между метрополис и провинциален град. Ирландия е дом на 500 международни финансови компании, за които работят 35 000 души. Ниските данъци вече привлчкоха интернет гиганти като Facebook и Google. Високото качество на живота и евтините квартири също са притегателен фактор.

Минуси

В същото време бизнес сградите и офисите в Дъблин са пълни. Цените се покачват. Наблюдава се и липса на местни квалифицирани кадри, което може да е проблем за комапнии, планиращи дългосрочно пребиваване там.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички