Градският транспорт в столицата е опасен, твърдят от "Спаси София"

Градският транспорт в столицата е опасен, твърдят от
Източник: БГНЕС

След трагедията с автобуса край Своге, отнела живота на 17 души, от организацията "Спаси София" сигнализират за опасностите, които дебнат пътниците, ползващи градския транспорт на София.

Активистите разпространиха снимки от автобусите и трамваите в столицата, показващи липсата или блокиране на задължителното аварийно оборудване в случай на възникване на извънредни ситуации.

В превозните средства липсват базовите системи, които улесняват евакуацията на пътниците в случаи на катастрофи. В много автобуси няма нито един авариен чук за разбиване на стъклото, а повечето аварийни кранове за отваряне на вратите липсват или са запечатани.

"Имаме съмнение, че липсата на чукове и аварийни кранове е резултат на вътрешно разпореждане към служителите в гаражите те да бъдат премахнати, за да не се крадат", коментират от активистите. Те допълват, че проблемът е особено забележим в колите на общинското дружество "Столичен Автотранспорт".

"Наблюдаваме пълна липса на задължителните елементи за пътна безопасност даже и в по-новите модели автобуси, които в София са доставени с фабрично вградени такива", отбелязват от "Спаси София".

Още по-фрапиращ е случаят с ръчките за аварийно отваряне на вратите в пристигналите преди по-малко от година зелени трамваи от Швейцария. Системите за отваряне на вратите при извънредни ситуация бяха напълно работещи, когато трамваите пристигнаха в София, но служители на "Столичен Електротранспорт" са решили да ги блокират, запечатвайки ги.

"Отношението на общинското предприятие към напълно функциониращата преди година техника е фрапантно. Недопустимо е работещи системи за безопасността на пътниците да биват унищожавани по този нецивилизован начин", коментира Андрей Зографски.

От "Спаси София" призовават заместник - кмета по транспорта, Евгени Крусев, и останалите компетентни институции да извършат незабавна проверка и да установят дали блокирането на аварийните системи в трамваите е направено по нареждане на ръководството на дружеството или е самоинициатива на работещите в депото.

"Във всеки случай виновниците трябва да бъдат намерени и наказани за безотговорното им отношение към безопасността на хилядите пътници в градския транспорт на София", допълва Гергин Борисов.

От "Спаси София" поставят и въпроса как превозните средства на градския транспорт на София минават техническите прегледи, като не отговарят на изискванията и наредбите, постановени от Министерството на транспорта и изискващи всяко средство да е оборудвано с аварийни чукчета и кранове за отваряне на вратите. “Цените на дребно за подобни аварийни чукове са около един долар. Затова питаме г-жа Фандъкова дали животът на столичани е толкова евтин и какво прави ЦГМ с милионите, които получава от увеличената цена на билета и платеното паркиране, щом не може да гарантира минимална безопасност в превозните средства на градския транспорт?” - завършват от организацията и апелират управляващите да предприемат незабавни мерки, преди да е станал тежък инцидент.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.