Градушката нанесе огромни щети на стопанства в Западна и Северна България

Градушката нанесе огромни щети на стопанства в Западна и Северна България
Източник: Pixabay

Гергьовденски бури удариха страната през последните 24 часа. Полетата побеляха в Западна България, около Перник и Благоевград. Ледени късове валяха и в Пловдивско - в районите на Раковски, Калояново и Житница. Градушка колкото орех падна в село Българене, Плевенско и нанесе тежки щети по къщите, унищожена е селскостопанска продукция.

„Нашата кооперация обработва около 3000 декара. Половината от тях са унищожени на 100%. Основните култури са пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. Възможно е царевицата и слънчогледът да се възстановят, но пшеницата и ечемикът – не. Загубите са огромни”, каза председателят на земеделската кооперация Момчил Караджов пред Нова телевизия.

По думите му застраховка има, но тя ще покрие само част от щетите. „Сигнализирал съм вчера и общинската служба в град Левски, надявам се и те да помогнат”, коментира още той.

„При мен 90% от посевите са унищожени, включително слънчоглед и царевица. Трябва да ги пресявам. Ще успея, ако намеря семена”, коментира един от земеделските производители и арендатори Момчил Минчев. Той няма застраховка на културите. "По-миналата година ги застраховах, случаят беше същият - наводниха се декарите и накрая получих само 7 лв. обезщетение. Няма никакъв смисъл, при положение че плащам 65 лв. рента и съм платил предварително. Ако Фонд "Земеделие" не се намеси, не виждам как ще се справя”, каза още Минчев.

„Абсолютно всичко в цялото село е унищожено. Землището ни, което е 25 000 дка, е унищожено. Тепърва предстои да подадем жалби, тъй като вчера беше празничен ден. От днес ще търсим съдействие от съответните органи”, коментира кметът на Българене Симеонка Мусакова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.