Градът с най-мръсен въздух в България не е София

Градът с най-мръсен въздух в България не е София
Източник: БГНЕС

Изненадващо, но факт - не столицата е градът у нас с най-мръсен въздух.

Оказва се, че Пловдив е рекордьорът по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Това сочат данните на гражданска организация от доброволци, които измерват чистотата на въздуха в страната - Airbg.info.

Данните показват, че града може да се "похвали" с 86 дни със запрашеност над нормата през отоплителния сезон. Ръководителят на групата Стефан Димитров обясни, че най-зле е била ситуацията на 27 декември 2017 г. и на 17 януари т.г.

Много силно замърсяване има в Благоевград - където са измерени превишения на нормите в 98 дни, но от групата не са включили града в класациите, заради малкото си станции там - едва 11 към днешна дата.

Иванов посочи, че пикови стойности се отчитат обикновено вечер между 18:00 и 22:00 часа, като за градовете София, Пловдив, Благоевград и Варна те са около 30 пъти над нормата.

По думите му двете основни причини за замърсяванията са отоплението на твърдо гориво и автотрафика. "Този вид отопление и температурните инверсии през зимата са най-сериозния проблем на по-големите ни градове като София, Пловдив, Благоевград и Варна", обясни той.

"При отоплителен сезон от 160 дни, в около 70 дни е имало превишение на нормите в София. Най-зле е била ситуацията на 8, 26 и 27 януари, и 13 февруари", поясниха от инициативата.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • Готин

    Готин
    Пълни глупости!