Гръцкият парламент прие новите мерки за икономии


Гръцкият парламент прие новите мерки за икономии
Снимка: Getty Images/Guliver

2230

Парламентът на Гърция гласува късно вечерта в четвъртък за въвеждане на нови мерки за строги икономии. Това става при нарастващо неодобрение сред гръцкото общество и преди заседанието на страните, които използват еврото - т.нар. "Еврогрупа" на 22 май, предаде БГНЕС.

Законът е нужен за завършването на втората оценка на изпълнението на изискванията на кредиторите на Гърция.

За него гласуваха 153 депутати от правителствения блок на Коалицията на радикалните леви сили (СИРИЗА) и партията "Независими гърци" в 300-местния еднокамарен парламент.

Атинската полиция атакува със сълзотворен газ демонстрантите на централния площад в гръцката столица, дошли да протестират срещу законопроекта.

В четвъртък вечерта група младежи се опита да разкъса полицейския кордон и да влезе във вътрешния двор на сградата на законодателния орган. Полицаите бяха замеряни с камъни и бутилки със запалителна течност. В отговор силите на реда употребиха сълзотворен газ.

Оспорваният закон предвижда поредица от мерки за строги икономии, сред които нови съкращения на заплати и пенсии от 2019 година, намаляване на социалните придобивки и повишение на данъците. Проектът предвижда и възможността за колективни уволнения на служители.

Гърция вече няколко месеца води сложни преговори с еврозоната и МВФ. Преговорите редовно се прекъсват заради разногласия по реформите на пазара на труда, пенсиите и приватизационните планове, за които настояват кредиторите. Крайният срок за изглаждане на противоречията е 1 юли, когато страната трябва да погаси поредната сума от 7 милиарда евро задължения. Тъй като Атина не разполага с тази сума, тя би могла да избегне банкрута само ако получи нови заеми.

Третата програма за финансова помощ за Гърция в размер до 80 милиарда евро бе приета от страните от еврозоната през август 2015 година, но изисква строги мерки за съкращаване на пенсиите, намаляване на социалните плащания, приватизация на държавна собственост. Именно по реализирането на тази програма за реформи не могат отново да стигнат до взаимно разбирателство Гърция и експертите от европейските институции.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички