Гръцкият парламент призна името Северна Македония


Гръцкият парламент призна името Северна Македония
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2270

Гръцкият парламент ратифицира Договора от Преспа, предаде македонската информационна агенция МИА.

Договорът бе ратифициран със 153 "за" срещу 146 "против". Това стана въпреки широко разпространеното несъгласие пред обществеността.

На 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше подписан Договора, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

С него Македония слага окончателно край на югославския проект и променя името си на Република Северна Македония. С разрешаването на спора се премахва и една от най-големите опасности за региона, който в продължение на век и половина бе сочен като "Балканското буре с барут".

Първата част от Договора се отнася до разрешаването на различията около името и добросъседските отношения, уточнява БГНЕС.

Втората част се отнася до увеличаването на сътрудничеството между Гърция и Македония, дипломатическите отношения, партньорството в международните и регионалните организации, икономическото сътрудничество, както и това в областта на образованието, науката, здравеопазването и полицейското партньорство и това в областта на отбраната.

Третата част от Договора засяга начина за разрешаване на споровете.

Ден преди началото на дебатите в парламента, свързани със задължителната промяна на Конституцията с внасяне на изменения, част от условията на Договора, върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини предупреди, че "Договорът от Преспа е уникална възможност за помирение и затваряне на 20-годишния спор между Скопие и Атина и тази възможност може и никога повече да не се повтори“.

На 11 януари македонският парламент прие с необходимите 2/3 мнозинство всички конституционни промени предвидени в Преспанския договор. "За" промените гласуваха 81 народни представители.

Гръцкият министър на отбраната и лидер на партията Независими гърци Панос Каменос напусна правителството заради несъгласието му с подписания Договор от Преспа.

На 17 януари беше гласуван вот на доверие в правителството, който беше спечелен от Алексис Ципрас и неговите сподвижници.

Междувременно в Атина избухнаха протести пред гръцкия парламент на повече от 60 000 души срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа. В тях се стигна до сблъсъци с полицията, арестувани и ранени.

На 23 януари стартираха дебатите в гръцкия парламент по споразумението с Македония. По време на дебата за ратифицирането на Договора от Преспа присъстваха 205 от 300-те парламентаристи, включително координатори на партиите, министри от правителството и лидери на политическите партии.

Външният министър Георгиос Катругалос заяви, че "споразумението е постигнато благодарение на политическата смелост и ръководството на Алексис Ципрас и Зоран Заев, но също така и на способността за преговори на Никос Кодзиас, който е постигнал онова, което премиерът Самарас е сметнал за неразбираемо ".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички