Гърция ще поиска от кредиторите си облекчаване на условията по дълга

Гърция ще поиска от кредиторите си облекчаване на условията по дълга
Източник: Getty Images/Guliver

Новото гръцко консервативно правителство заяви, че ще поиска от кредиторите си облекчаване на фискалните цели, поставени в споразумението му с тях, две години предсрочно, съобщи Associated Press.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас каза пред парламента, че Атина ще поиска преговори с кредиторите, за да постигне намаляване на договорения първичен бюджетен излишък (от 3,5% от БВП - б.р.) от следващата година.

"Ние сме решени за засилим доверието в икономиката, като пристъпим бързо към реални реформи (...) През 2020 г. ще поискаме от нашите партньори първичните бюджетни излишъци да бъдат намалени до по-реалистични равнища", заяви Пецас.

При предишното правителство Гърция се съгласи да поддържа първичен бюджетен излишък от 3,5% до 2022 г. Според кредиторите това е от решаващо значение за запазване на устойчивостта на гръцкия държавен дълг и засега те реагират хладно на идеята за предоговаряне на целите.

Въпросът беше обсъждан миналата седмица в Атина между високопоставени представители на международните институции и министри от новото правителство.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.