Гърция ще превръща бежанците във фермери

Гърция ще превръща бежанците във фермери
Източник: БГНЕС

Правителството в Атина планира да направи фермери от мигрантите, идващи от конфликтните райони, за да ги интегрира в обществото, съобщи гръцкото издание "Прото тема".

Министерството за миграцията е изготвило широка програма, за да може бежанците да започнат да придобиват необходимите фермерски навици. Атина предприема този ход и за да не загуби средства от финансовия ресурс, който ЕС предоставя на Гърция за бежанците, отбелязва вестникът. Властите в страната обмислят да предоставят държавна земя за обработване първоначално на 1000 до 1500 мигранти. Целта е да се създаде заетост на намиращите се в Гърция бежанци от конфликтните райони, така че те да не крият риск за обществото.

Управляващите в Атина оглеждат райони в гръцка Македония и в Беотия, Централна Гърция, които биха могли да бъдат предоставени на бежанци за отглеждане на различни земеделски култури. В същото време гръцки представители в европейските институции бият тревога за опасността страната им да загуби до 20% от европейските фондове, които Гърция очаква, за да се справи с намиращите се на нейна територия бежанци. Местни източници оценяват сумата като доста голяма и смятат, че тя може да бъде орязана и че това ще бъде със сериозни последствия за страната. Министърът за миграцията Янис Музалас вече водел битка в тази посока, за да предотврати такава възможност и Гърция да загуби този финансов ресурс.

Гръцките опасения произтичат от факта, че бежанският маршрут през източната част на Егейско море вече се смятал за отчасти затворен, но този през Средиземно море тласкал хиляди бежанци и мигранти към южните брегове на Италия и Испания. Добре осведомени източници преценяват, че всичко щяло да се реши до октомври, но дотогава натискът от Рим и Мадрид бил толкова голям, че Брюксел трудно можел да им откаже нова помощ поради този наплив на бежанци и мигранти към техните страни, пише още "Прото тема".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.