Гърците плащат най-тежките данъци в Европейския съюз

Гърците плащат най-тежките данъци в Европейския съюз
Източник: iStock

Гръцките домакинства и бизнес са платили 76 млрд. евро данъци и осигуровки миналата година, показва проучване на Евростат. Това постави Гърция сред страните с най-голяма тежест върху данъкоплатците, съобщава БНТ.

Изследването показва, че данъците и вноските възлизат на 41,5% от брутния вътрешен продукт на Гърция, което поставя страната наравно с Германия, осма сред страните-членки на Европейския съюз.

Въпреки това гражданите в други държави с големи данъци се ползват с висококачествени обществени услуги и не е необходимо да плащат от джоба си за здравеопазване или образование, както е в Гърция.

Тежестта върху гръцките данъкоплатци нарасна с над 7% по време на икономическата криза, а фискалната корекция се осъществява предимно чрез увеличаване на данъците и вноските, а не чрез намаляване на разходите.

Данните показват, че докато данъците и вноските възлизат на 34,2% от БВП през 2010 г., те са нараснали до 39,6% през 2015 г. и са се увеличили допълнително до 41,5% през периода, когато лявата СИРИЗА беше на власт.

В Португалия числото е 37,2%, докато в Испания е 35,4%, а в Кипър – 33,8%.

Правителството на консервативната "Нова демокрация" въведе редица данъчни облекчения за работещите на трудов договор, пенсионерите и семействата с деца. Икономиката осезаемо се съживява, а приходите в хазната нарастват.

Въпреки това, Гърция все още има множество тежки проблеми за решаване. Страната сериозно намали дълговете си и погаси предсрочно някои от взетите по време на кризата кредити, но ще са ѝ нужни десетилетия, за да разплати натрупаните заеми.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.