Гърците плащат най-тежките данъци в Европейския съюз


Гърците плащат най-тежките данъци в Европейския съюз
Снимка: iStock

5014

Гръцките домакинства и бизнес са платили 76 млрд. евро данъци и осигуровки миналата година, показва проучване на Евростат. Това постави Гърция сред страните с най-голяма тежест върху данъкоплатците, съобщава БНТ.

Изследването показва, че данъците и вноските възлизат на 41,5% от брутния вътрешен продукт на Гърция, което поставя страната наравно с Германия, осма сред страните-членки на Европейския съюз.

Въпреки това гражданите в други държави с големи данъци се ползват с висококачествени обществени услуги и не е необходимо да плащат от джоба си за здравеопазване или образование, както е в Гърция.

Тежестта върху гръцките данъкоплатци нарасна с над 7% по време на икономическата криза, а фискалната корекция се осъществява предимно чрез увеличаване на данъците и вноските, а не чрез намаляване на разходите.

Данните показват, че докато данъците и вноските възлизат на 34,2% от БВП през 2010 г., те са нараснали до 39,6% през 2015 г. и са се увеличили допълнително до 41,5% през периода, когато лявата СИРИЗА беше на власт.

В Португалия числото е 37,2%, докато в Испания е 35,4%, а в Кипър – 33,8%.

Правителството на консервативната "Нова демокрация" въведе редица данъчни облекчения за работещите на трудов договор, пенсионерите и семействата с деца. Икономиката осезаемо се съживява, а приходите в хазната нарастват.

Въпреки това, Гърция все още има множество тежки проблеми за решаване. Страната сериозно намали дълговете си и погаси предсрочно някои от взетите по време на кризата кредити, но ще са ѝ нужни десетилетия, за да разплати натрупаните заеми.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички