Хакнаха данните на стотици немски политици, сред които Меркел


Хакнаха данните на стотици немски политици, сред които Меркел
Снимка: Getty images/Guliver

2513

Хакери публикуваха в мрежата лични данни на стотици немски политици от почти всички партии в Бундестага.

В интернет са изтекли данни с мобилни телефони, адреси на политици, както и вътрешнопартийни документи - заявки за участие в конгреси, списъци на участници и т.н. Някои документи датират от няколко години. Хакерите са успели да получат достъп и до лични документи на депутати - сметки, банкови поръчения, данни от кредитни карти, кореспонденция с роднини.

Според вестник Bild в списъка на политиците, чиито данни са изтекли в мрежата, е и канцлерът Ангела Меркел - в нейния случай става дума за номера на факсове, имейл адрес и няколко писма.

Медиите свързват кибератаката с десни активисти, тъй като тя заобикаля представители на популистката партия Алтернатива за Германия.

Щетите, причинени от действията на хакерите, се оценяват като големи, но няма важни данни в списъка от политическа гледна точка. Данните са разпространени чрез онлайн платформа, регистрирана в Хамбург. По-рано това чрез този акаунт, който има 16 000 последователи, са разпространени и класифицирани данни за редица германски знаменитости, предава ТАСС.

Вестник Bild, без да посочва източника, отбелязва, че са извършени хакерски атаки през октомври 2018 г., за които става ясно сега. Информацията се проверява от Федералната служба за защита на Конституцията, която изпълнява функциите на контраразузнаване.

Bild отбелязва също, че данни са откраднати не само от политици, но и от представители на някои музикални групи, телевизионни репортери и редица журналисти.

Германските служби за сигурност нямат информация, че хакерската атака срещу германски политици и знаменитости е засегнала вътрешната мрежа на правителството. Това съобщи Федералната служба по безопасност на информационните технологии.

"Към момента няма информация, че е засегната правителствената мрежа", се казва в изявлението.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички