Хиляди работни места в Германия ще бъдат застрашени при Brexit без сделка

Хиляди работни места в Германия ще бъдат застрашени при Brexit без сделка
Източник: Getty Images/Guliver

Излизане на Великобритания от ЕС без сделка може да постави 100 000 работни места в Германия в риск, тъй като износът на коли ще се срине. Това пише британския всекидневник The Daily Express, цитиран от "Фокус".

Прочутите германски автомобилни производители ще претърпят масивни загуби при Brexit без сделка, сочат данни от най-ново изследване за икономическите последици от излизането на Великобритания от Евросъюза.

Институтът за икономически изследвания в Хале доказва, че манифактурният сектор ще се окаже особено уязвим поради неяснотите около бъдещото търговско партньорство с Обединеното кралство. Германия му е продала 770,000 коли през 2017 година, като в този рентабилен сектор е имало 15,000 работни места. Германия е третият в света производител на коли и четвърта по общо производство на моторни превозни средства. През 2017-та годишният капацитет на този сектор от германската икономика е шест милиона броя возила, а делът му в ЕС се равнява на 31.5 процента.

Според проучването жителите на Волфсбург, където се намират заводите на „Фолксваген“ ще изпита най-силно удара от евентуален срив на автомобилния износ. Застрашени са 500 работни места, т.е. 0.4 на сто от всички работни места в този град. Динголфинг в Бавария, където се намират заводите на другия голям автомобилен производител, BMW, е другият застрашен от закриване на работни места град.

От ефектите на евентуален Brexit без сделка ще пострадат и средни по размер германски фирми, чийто принос в най-голямата икономика в ЕС се оценява на над три трилиона паунда. Публикуваните данни сочат, че в целия свят ще бъдат закрити над 600 000 работни места. Освен Германия в Ес най-пострадали ще се окажат Ирландия и Малта. Близо два процента от малтийците и един процент ирландци ще останат без работа при Brexit без сделка.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.