Хлябът в България - най-евтин и най-качествен


Хлябът в България - най-евтин и най-качествен
Снимка:

14421

Българите ядем най-евтиния хляб с реколтата от тази година, която е най-добрата като качество от 20 години.

Това каза Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, в интервю за предаването на БТВ „Нека говорят”.

Той заяви, че няма как да избягаме от световната тенденция на ръст на цената на пшеницата, която тази година е рекордно качествена, но и рекордно скъпа заради дефицита в световен мащаб.

Пшеницата поскъпва заради дефицита в световен мащаб, най-вече донякъде Украйна, Русия, по-слабата реколта в САЩ. В България реколтата и като количество, и като качество е прекрасна, отбеляза Найденов.

Разбира се, тя се води от световните тенденции, затова има ръст в цената на пшеницата, съответно брашното, оттам и хлябът. Но въпреки всичко, казвам го най-категорично от всички 27 държави членки, плюс тези около България, които не са държави членки на Европейския съюз, нашият хляб е най-евтин. Аз се надявам, разбира се, да е и най-качествен, продължи той.

Министър Найденов допълни, че статистиката показва, че Северозападна България е най-бедния край и затова идеята на правителството е и европейските фондове, и допълнителните програми, които могат да бъдат усвоявани в този край, да бъдат приоритет.

„Ще направя уточнението, че от влизането ни в Европейския съюз това е най-бедният край, тоест той не е станал сега най-беден. За съжаление кризата е изключително тежка. Няма как на най-бедните да не се отрази най-лошо. Трагедията всъщност е, че бедните стават все по-бедни и затова ние трябва да се опитаме точно в този момент да помогнем на този край. И аз, и министър Тотю Младенов, който също е врачанин, се опитваме да помагаме, разбира се, без да излизаме от правилата на тези европейски помощи. Но за това ще трябват години”, каза още Мирослав Найденов.

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички