Холандци правят шосе от пластмаса

Холандци правят шосе от пластмаса
Източник: БГНЕС

Холандската компания "VolkerWessels" се готви да тества първия пластмасов път в Ротердам.

От пътното строителство в атмосферата всяка година се освобождават 96 млн. тона въглероден диоксид. Поставянето на пластмасови пътища би било полезна за околната среда алтернатива, която ще направи пътищата по-здрави и по-безопасни, пише MarketWatch.

Холандска компания вече е готова да тества първия такъв път. Идеята е част от проекта за опазване на природата и почистването на океаните от пластмасови отпадъци. Въпреки че все още е в етап на концепция, идеята е обещаваща и предимствата са много. Първо, пластмасовите пътища са по-лесни за изграждане, не изискват трудна поддръжка и имат по-голяма продължителност на живота – три пъти по-голяма от тази на асфалтовия път.

Пластмасовите пътища ще бъдат направени от 100% рециклиран материал, който се сглобява. В сравнение с полагането на асфалтов път, което отнема понякога и месеци, пластмасовите платна се сглобяват за около седмица. Във вътрешността си паната са кухи, което дава възможност за поставяне на кабели и друга инфраструктура непосредствено пот пътя. Тези кухини могат да се използват за източване на натрупана дъждовна вода, като по този начин поддържат пътя сух.

Но това не са единствените предимства. Модерната модулна конструкция може да се нагрява, за да предотврати замръзване по време на зимния сезон, а освен това движението на автомобили по нея е по-тихо и приятно поради невъзможността от оформяне на дупки. Пластмасовият път издържа на температури между минус 40 и плюс 80 градуса по Целзий.

В момента продължават лабораторните изследвания и тестовете за издръжливостта и безопасността на настилката при влажни и хлъзгави условия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.