Хонконг е най-скъпият град в света, ето на кое място е София

Хонконг е най-скъпият град в света, ето на кое място е София
Източник: iStock/Guliver

Хонконг е най-скъпият град в света за чужденци. Това сочи тазгодишното издание на класацията на американската консултантска компания Mercer, предаде AFP. 

Миналогодишният лидер бе анголската столица Луанда, която обаче сега пада чак до шесто място.

На втора позиция след Хонконг се нарежда Токио, а на трета - Цюрих. Челната петица на най-скъпите градове се допълва от Сингапур и Сеул. 

Изследването, направено през март, взема като референтни Ню Йорк (13-о място тази година) и щатския долар. Сравняват се над 200 мегаполиса според десетки параметри като цената на транспорта, храната, облеклото, почивката, домакинските уреди и разходите за жилище.

В тазгодишната класация София заема 175-о място.

След нашата столица се нарежда Букурещ на 176-о.

Европейските градове, тласнати нагоре от поскъпването на еврото спрямо долара, като цяло са се изкачили в подреждането за 2018 година. Париж (34-о), Рим (46-о), Мадрид (64-о ) и Виена (39-о) са сред столиците в Западна Европа, които отчитат най-значително издигане.

В същото време американските големи градове понасят ефекта от понижението на курса на долара и слизат надолу в класацията. Сан Франциско и Лос Анджелис са отстъпили със 7 и с 13 позиции, за да се класират съответно на 28-о и на 35-о място.

Най-евтините градове за чужденци пък са Бишкек (Киргизстан), Тунис (Тунис) и Ташкент (Узбекистан), който заема последното 209-о място в подреждането.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.