Хонконг въведе огромна глоба за пушене на обществено място

Хонконг въведе огромна глоба за пушене на обществено място
Източник: Getty Images

Огромни санкции грозят всеки, решил да запали цигара на обществено място в Хонконг. Глоба от 1150 лв. (5 хил. хонконгски долара) е въведена за пушене на летището. Още с пристигането си, всички пътници са предупредени от големи табели, разположени навсякъде в аеропорта.

В градския транспорт глобата за пушене също е 1150 лв., а за пушене в града, санкцията възлиза на 1500 хонконгски долара, или 345 лв.

Голяма рядкост е да видите китаец да пуши на улицата, в колата, в бар или ресторант. Те водят изключително здравословен начин на живот. Статистиката показва, че средната продължителност на живота в Хонконг е една от най-високите в Азия. Вместо да пуши, почти всеки китаец практикува гимнастика.

Друг известен спорт е тайд зи цюан, още известно като тай чи - древно бойно изкуство, в основата на което е философията на даоизма. Има положителен ефект върху костната, имунната, нервната и дихателната системи и намалява стреса. Други пък правят просто гимнастика - на улицата, в градинките, в метрото.

Въпреки големите глоби, туристите в страната продължават да се увеличават. Само за миналата година броят на хората, посетили Хонконг, е 60 млн. души, съобщава Нова ТВ. Ако туристическият бизнес у нас се оплаква, че забраната за пушене на открито намалява броя на туристите, то за перлата на Азия това не важи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.