Храните по целия свят поскъпват


Храните по целия свят поскъпват
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2957

Цените на храните в световен мащаб бележат слабо повишение през октомври. Това гласи отчет на Организацията за земеделие и прехрана към ООН, цитирана от електронното издание thedairysite.com и fermer.bg.

Индексът запазва тенденцията, която поддържа от началото на годината, когато достигна седемгодишно дъно. След тръгването нагоре, цените отбелязаха едно кратко слизане надолу през лятото, но след това върнаха позициите си.

Индексът, който отразява движението на цените на някои зърнени и маслодайни култури, е нараснал с 0,7 на сто през миналия месец спрямо септември и достига 172,6 пункта. В сравнение с година по-рано, повишението е с малко над 9 процента.

Според данните търсенето на сирене и масло в Европейския съюз (ЕС) е причина за повишаването на цените на млечните продукти с 3,9 процента.

Цените на зърнените култури бележат ръст от 1 процент. Това се дължи на резервираното предлагане на хлебна пшеница. От организацията към ООН обаче са уверени, че това няма да продължи много и съвсем скоро перспективите ще се прояснят. Прогнозите са, че индексът ще надвиши стойностите си с 1,5 процента.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички