Huawei купи известна руска технологична компания

Huawei купи известна руска технологична компания
Източник: Getty Images

Китайският телекомуникационен гигант Huawei е закупил руската Vocord - базирана в Москва технологична компания, фокусирана върху разработка на системи за разпознаване на лица. Стойността на сделката е над 50 млн. долара, предаде БГНЕС, позовавайки се на сочената от мнозина западни лидери за дезинформационна агенция "Спутник".

Руското дъщерно дружество на Huawei и подразделението Huawei за цифрови технологии в Хонконг ще придобият правата върху интелектуалната собственост на патентите и оборудването на Vocord, както и на част от нейните служители, с новосъздадена фирма, наречена Eagle Softlab.

Основана през 1999 година, Vocord разработи и произведе системи за сигурност за използване в частния и публичния сектор на базата на технологии, включително компютърна визия и интелигентни алгоритми за обработка на видео, с продукти в области като видео анализ и наблюдение, видео идентификация, разпознаване на регистрационни номера, анализи на аудио записи и лицево разпознаване. В момента компанията има персонал от 120 души.

Huawei е в центъра на общественото внимание от миналия месец, когато Съединените щати включиха технологичния гигант в черния списък на търговията с оглед заплахата за сигурността на САЩ. Няколко големи американски компании, включително Google, спряха бизнес връзките си с компанията. САЩ и няколко негови съюзници обвиниха компанията, че е контролирана и спонсорирана от китайската държава. Huawei отхвърли обвиненията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.