Huawei събирала лични данни в Чехия, ще изгради 4G мрежата в метрото в Киев

Huawei събирала лични данни в Чехия, ще изгради 4G мрежата в метрото в Киев
Източник: Getty Images/Guliver

Служители в чешкото подразделение на Huawei са събирали лични данни за чешки държавни служители и бизнесмени и са ги предавали на китайското посолство в страната, съобщава водещото чешко радио Radiožurnál.

Личнитe дaнни вĸлючвaт бpoй дeцa, xoбитa и финaнcoво положение на засегнатите.

Радиото е открило доказателства за тази практика, докато е проучвало дейността на китайския технологичен гигант в източноевропейската страна. Двама бивши мениджъри в компанията, пожелали анонимност, са потвърдили тясното сътрудничество между служителите на Huawei и китайското разузнаване, което Huawei категорично отрича.

Чешките и западните разузнавателни служби са убедени, че ако бъде позволено на китайския гигант да изгради бъдещите 5G мрежи в страните, това ще заплаши националната сигурност на държавите.

Компанията е уверила чешкото радио, че напълно отговаря на правилата на GDPR относно неприкосновеността на личния живот.

Според чешкия президент Милош Земан Huawei е очерняна, без да има никакви реални доказателства за злоупотреби. По думите на Земан това е умишлена кампания срещу технологичната фирма, използваща нелоялни бизнес практики.

В началото на годината Полша арестува мениджър на Huawei и държавен служител по подозрения в шпиoнaж, ĸoeтo мoжe дa им донесе наказание дo 10 гoдини зaтвop. Полските власти дори се заканиха да се откажат от апаратурата на компанията, която е най-големият производител на мобилно оборудване в света.

Междувременно стана ясно, че Huawei ще изгради 4G мрежата в метрото в украинската столица Киев, като до 2020 г. цялата подземна железница ще бъде покрита. Очакваната цена на проекта е около 10 млн. долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.