Хърсев: Паричните потоци се изплъзват от банковата система и отиват в сиви механизми


Хърсев: Паричните потоци се изплъзват от банковата система и отиват в сиви механизми
Снимка: БГНЕС

1978

Информацията, че в периода 2010-2014 от Русия са изнесени и изпрани поне 20 млрд. долара в около 70 хил. банкови сделки, е класически пример за подвеждаща новина. Това каза финансистът доц. Eмил Хърсев.

"Дори да има изнасяне, релокиране на капитал, а вероятно има такива компании, които са решили да изнесат разполагаеми средства извън своята държава, това не е изпиране на пари. За да се пере, първо трябва да има нещо мръсно. Самият факт, че капиталът е собственост на руска компания, не го прави мръсен. Не само, че никъде няма данни за престъпление, но на първо място няма никакво доказателство, че изобщо става дума за някакво изпиране на пари, произтичащи от престъпни сделки", заяви той пред Bloomberg Tv Bulgaria.

Благодарение на вменяването на полицейски функции на банковата система "паричните потоци се изплъзват от банковата система, като пясък между пръстите и отиват в сиви и дори в черни механизми за прехвърляне на пари, които в днешно време далеч не липсват. Съществуват и множество алтернативни инструменти, подчерта Хърсев, като например криптовалутите.

На въпроса къде ще се измести финансовата столица на Европа след Brexit Хърсев каза, че е много по-вероятно Берлин, като една стара финансова столица, да се превърне в икономически център, отколкото Франкфурт или Париж. "Факт е, че Берлин се оформя, като един икономически център на Европа и това се усеща с всеки изминал ден".

Дори от 29 март Мей да стартира процедурата по Brexit, има минимум 2 години докато той се случи, категоричен бе гостът. "Лондон има специален статут в тези преговори".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички