Хърватия очаква да приеме еврото през 2023 г.

Хърватия очаква да приеме еврото през 2023 г.
Източник: iStock

Хърватия е изпратила писмо за намерение към Брюксел, в което изразява готовността си да се присъедини към еврозоната.

"Писмото, което ще изпратим в Брюксел, е първата стъпка да станем част от така наречения Европейски валутен механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната)," заяви премиерът Андрей Пленкович.

"Мисля, че нашите аргументи и ключови области, в които ще предприемем мерки за изпълнение на нашата стратегия за въвеждане на еврото, бяха добре приети", каза Пленкович. По думите му страната очаква най-рано да се присъедини към еврозоната през 2023 г.

Хърватският премиер е информирал президента на Европейската централна банка Марио Драги, председателя на Еврогрупата Марио Сентено и председателя на работната група Еврогрупата Ханс Вийбри за следващите стъпки на Хърватия, а именно писмо за намерение за влизане в Европейския механизъм за обменни курсове ERM II, заедно със съответния план за действие.

"Важно е да извършим реформи в области, които сме идентифицирали. Това са банковият надзор и въпроси, свързани с държавната администрация и статистиката. Всички тези мерки бяха добре приети и очаквам, че ще срещнем положителна реакция от нашите партньори", обясни Пленкович.

Според него макроикономическите тенденции са добри, а Хърватия харчи пари, които е спечелила. Премиерът обяви и възможност за ново данъчно облекчение за гражданите и икономиката.

ERM II е създаден през 1999 г., за да гарантира, че колебанията на обменните курсове между еврото и другите валути на Европейския съюз не нарушават икономическата стабилност в рамките на единния пазар, и да помогнат на страните извън еврозоната да се подготвят за участие във валутния съюз.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.