Хърватия повишава минималната заплата до 435 евро

Хърватия повишава минималната заплата до 435 евро
Източник: iStock

От 1 януари 2020 г. минималната работна заплата в Хърватия става 3250 куни (435 евро), обяви на правителствено заседание премиерът на страната Андрей Пленкович.  

От началото на мандата на сегашното правителство минималната заплата се увеличила с около 100 евро, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

От 1 януари 2020 г. минималната заплата в България се повишава до 610 лв. Това я прави с 240 лв. (40%) по-ниска от тази в Хърватия.

Хърватските власти ще увеличат с 6.12% заплатите на всички служители в държавната администрация и в публичния сектор. Страната ще повиши и необлагаемия минимум от 3800 куни (511 евро) на 4000 куни (538 евро).

Според Пленкович този факт, заедно с промените в данъчното облагане, ще доведе до увеличаване на доходите и стандарта на гражданите.

Правителствената политика в областта на публичните финанси осигури увеличаване на доходите на гражданите и техния стандарт, като същевременно подобри позицията на Хърватия на международните финансови пазари, заяви Пленкович.

В същото време правителството се отказа да намали 25%-ната ставка на ДДС.

Във връзка с ребалансирането на бюджета за 2019 г., премиерът обяви, че той е в посока на планираните разходи и е "послание за надеждност, предвидимост и стабилност в работата на правителството".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.