И Apple заслужава солена европейска глоба като тази на Google

И Apple заслужава солена европейска глоба като тази на Google
Източник: Getty Images

Коментар на Леонид Бершидски за Bloomberg

Европейската комисия си имаше сериозни причини да глоби Google с колосалните 4,3 млрд. евро - монополистките практики на компанията, свързани с мобилната ѝ операционна система Android. Само че от потребителска гледна точка Apple заслужава също толкова голяма санкция.

Най-важната част от отсъждането на ЕК срещу Google бе "нелегалното обвързване" на браузър приложенията с Android. Технологичният гигант е карал производителите на телефони с Android да преинсталират въпросните приложения, ако искат достъп до Google Play Store. Това, според ЕК, ограничава способността на други доставчици и разработчици да се състезават с Google. Преинсталирането създава статукво, а хората са твърде мързеливи да търсят алтернативи на приложенията, с които идва инсталиран телефонът им.

Но ако Google трябва да бъде подведена под отговорност за монопола на Android, то това трябва да се случи и с Apple. Собствениците на iPhone не могат да не използват App Store, освен ако не искат проблеми с операционната си система. Това прави Apple монополист в пълния смисъл на думата и във Върховния съд на САЩ вече се гледа дело по темата.

Подобно на Google, и Apple прави предварително инсталирания си браузър невъзможен за изтриване от телефон. Google поне оставя потребителите сами да избират дефолт приложенията си. Apple не прави и това: да, можеш да инсталираш Google Chrome или Google Maps на телефона си, но те няма да се отворят по подразбиране, когато кликнеш на линк от имейл или друго приложение. Това противоречи дори повече на правилата на честната конкуренция.

Като потребител, аз бих искал производителите на смартфони да ми предлагат избор за приложенията. Когато настройват новите си телефони, хората трябва да виждат списък с приложения, заедно с техни рейтинги от други потребители и независими оценки. Както и списък с апликации за имейли и навигация. Най-мързеливите да могат да натискат един бутон и с това да инсталират всички приложения, препоръчани от производителя на операционната система.

Европейските компании едва ли ще станат лидери при операционните системи в близко бъдеще. Но Европа има добре развит сектор за разработка на приложения - през 2017 г. в него са били заети 1,89 млн. души в сравнение с 1,73 млн. души в САЩ. За европейските политици и регулатори осигуряването на по-лесен достъп на потребителите до тази индустрия трябва да е цел. Затова последното отсъждане на ЕК трябва да е само първата стъпка, а не изолирана атака срещу една компания за неща, които други също правят.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.