И Хърватия се включва в надпреварата за Volkswagen

И Хърватия се включва в надпреварата за Volkswagen
Източник: Getty Images

Хърватия също се включва в надпреварата за новия завод на Volkswagen в Източна Европа, пише местният вестник "Вечерни лист", като се позовава на анонимен източник от хърватското министерство на икономиката.

Германците възнамеряваха да построят предприятието в близост до Измир в Турция, но замразиха проекта заради турска военна офанзива в Сирия. Общата стойност на инвестицията е 1,3 млрд. евро, като се очаква да разкрие 4000 работни места.

Хърватските власти ще се включат в нов кръг от преговори за фабриката, за която вече се състезават България, Сърбия и Румъния. Това стана ясно след срещата между хърватския министър на икономиката Дарко Хорват и германския му колега Петер Алтмайер, който пристигна в Загреб с голяма делегация.

Хорват обяви, че страната му е готова да реализира голяма инвестиция в автомобилната индустрия. Все още не е ясно какво ще предложи Хърватия, за да привлече огромен инвеститор като Volkswagen, и кое ще е мястото, където да бъде построена фабриката.

Хърватските власти обещават да осигурят цялата необходима инфраструктура, да предложат различни форми на директни и косвени стимули, като освобождаване от данък печалба (за период от 10 години), както и стимули за всяко новo работно място.

Загреб има апетити и към производството на батерии за електромобили и иска да се присъедини към Европейската асоциация за батерии. Целта на асоциацията е създаване на капацитет за масово производство на акумулаторни батерии в ЕС.

"Радвам се, че получихме подкрепата на самия министър Алтмайер, тъй като това е една от най-обещаващите индустрии в бъдеще и за която се подготвя финансов пакет от близо 5 млрд. евро на европейско ниво", заяви Хорват след срещата с германския си колега.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.